Koor Opera Vlaanderen, 2017 © Filip Van Roe

Het Koor van de Vlaamse Opera werd in 1989 opgericht door zijn eerste koorleider Peter Burian. Hij zette meteen de toon voor een professioneel ensemble dat zowel hoge toppen scheert in het opera- als het concertrepertoire.

Vandaag telt het Koor van de Vlaamse Opera 44 vaste leden. Alle koorleden zijn geschoolde zangers, geselecteerd tijdens hoogstaande internationale audities. Het resultaat is een rijke sound ontstaan uit de intense samenwerking met de achtereenvolgende koorleiders.

Peter Burian legde de basis voor een veeleisende professionele aanpak, die resulteerde in ondermeer een gesmaakte cd opname van Die Jahreszeiten met la Petite Bande onder de muzikale leiding van Sigiswald Kuijken. De twee volgende koorleiders Simon Halsey en Andrew Wise brachten de methodiek en de traditie van de onovertroffen Britse zangcultuur binnen. Een van de hoogtepunten uit die tijd was de uitvoering van het War Requiem (Benjamin Britten) onder leiding van Simon Halsey. Het was de periode dat het Koor van de Vlaamse Opera door de internationale muziekpers tot ‘het beste koor van Europa’ werd uitgeroepen. Uitvoeringen en producties van o.a. Missa daRequiem (Giuseppe Verdi), Lohengrin, Otello, La forza del destino, Parsifal, King Priam, Rienzi en Tannhäuser waren stuk voor stuk uitdagingen met een groots resultaat.

In de periode 1997-2002 stond Peter Burian opnieuw aan het hoofd van het Koor van de Vlaamse Opera. Na een succesvolle The Creation (Joseph Haydn) oogstte het Koor onder zijn leiding bijzonder veel bijval voor zijn prestaties in Jenůfa, Ernani, Les Contes d’Hoffmann, Der fliegende Holländer en in Oedipus Rex. Later in die periode was het Koor te horen in producties van Het sluwe Vosje, Rigoletto, Die Zauberflöte, Mefistofele en La Bohème. In het seizoen 2001-2002 zette het Koor glansprestaties neer in ondermeer Die Entführung aus dem Serail, het veelgeprezen Norma en Die Meistersinger von Nürnberg.

Onder componist en koorleider Kurt Bikkembergs toonde het Koor van de Vlaamse Opera vooral zijn kunnen in moderne en hedendaagse composities zoals Le Grand Macabre, L’Amour des trois Oranges en La Strada. Battistelli’s Prova d’Orchestra en de wereldcreatie van zijn Richard III waren uitzonderlijke koormomenten. Het Koor van de Vlaamse Opera zong op uitnodiging van de Deutsche Oper am Rhein Richard III in Düsseldorf, waar het opnieuw veel succes oogstte, niet alleen bij het operapubliek maar ook bij het organiserende operahuis omwille van zijn buitengewoon professionalisme. Regisseurs als Robert Carsen, Peter Konwitschny en Guy Joosten prijzen het Koor om zijn individuele acteursprestaties. Het is een Koor dat niet alleen goede zangprestaties neerzet maar ook gaat voor sterk acteerwerk.

In de periode 2000-2008 zong het Koor van de Vlaamse Opera geregeld onder de muzikale leiding van gastdirigenten zoals Celso Antunes, Peter Dijkstra, Jan Vuye, Koen Kessels en Hedwig Abrath.  

Sinds het intendantschap van Aviel Cahn (2008) is het Koor, dat inmiddels sterk was uitgedund systematisch aangevuld met nieuwe leden. Koorleider Yannis Pouspourikas leidde het vernieuwde ensemble met grote bezieling. De kwaliteit van het Koor van de Vlaamse opera wordt telkens opnieuw onderstreept in de operaproducties Mazeppa, Samson et Dalila, Candide, DonCarlos, Jevgeni Onegin,Peter Grimes. Het Koor werkte ook mee aan enkele belangrijke concerten, zoals Die Schöpfung en de Tweede Symfonie van Gustav Mahler onder leiding van de legendarische dirigent Eliahu Inbal.

Sinds januari 2014 is Jan Schweiger de nieuwe koorleider van het Koor van Opera Vlaanderen.

Binnenkort in

OPERA

Faust

OPERA

Così fan tutte

OPERA

C(H)OEURS 2020