Orkest Opera Vlaanderen, 2017 © Filip Van Roe

Het Symfonisch Orkest van Opera Vlaanderen werd gevormd begin 1989 na een serie audities met een internationale jury. Het orkest debuteerde in 1989 in een concert met mezzosopraan Agnes Baltsa onder leiding van de toenmalige muziekdirecteur Rudolf Werthen in het Gentse stadhuis. Sindsdien speelde het orkest verschillende succesvolle operaproducties en vormt het als het ware het fundament van de Opera Vlaanderen.

De voorbije muziekdirecteurs van het Symfonisch Orkest van Opera Vlaanderen waren: Rudolf Werther (1989-1993), Stefan Soltesz (1993-1997), Marc Minkowski (1997-2000), Massimo Zanetti (2000-2002) en Ivan Törzs (2002-2003). Silvio Varviso was vaste gastdirigent in de Vlaamse Opera van 1993 tot 2006. Hij werd geprezen voor zijn originele en elegante interpretatie van o.a. de opera's van Puccini.  Sinds seizoen 2010-2011 stond de Russische Dmitri Jurowski aan het hoofd van het Orkest als chef-dirigent. Vanaf seizoen 2016, werd Alexander Joel aangesteld als eerste gast-dirigent.

“De vele actiemomenten vragen het uiterste van koor en orkest. Dmitri Jurowski leidt het orkest van de Vlaamse Opera door alle valkuilen van deze helse partituur.” (La Damnation de Faust – 19 sep 2012 – De Standaard)“Belle direction, énergique et inspirée, de Dmitri Jurowski” (La Damnation de Faust – 18 sep 2012 - La Libre Belgique) “Tot grote vreugde van het publiek staat alweer chef-dirigent Dmitri Jurowski, broer van Vladimir, in voor de muziek, waardoor het Orkest van de Vlaamse Opera wederom schittert.” (Tsjarodejka - 31 okt 2011 - Cutting Edge)“Dirigent Dmitri Jurowski laat zijn orkest schitteren. Het smacht, het vertelt, het kleurt, het betovert.” (Tsjarodejka - 31 okt 2011 - Cobra.be) “Dmitri Jurowski (...) son dynamisme et son savoir-faire ont fait le reste: sous sa direction, l'orchestre sonne et avance, avec des solos très soignés et surtout un rapport organique avec le plateau” (Hérodiade - La Libre Belgique, 15 februari 2011)

 Daarnaast werkt het Symfonisch Orkest van Opera Vlaanderen geregeld onder de leiding van gastdirigenten.

“Paul McCreesh prouve que l’on peut respecter le style baroque même avec les instruments "modernes" d’un orchestre traditionnel” (Agrippina)“Het orkest, onder leiding van de Italiaan Paolo Carignani, paste zich wonderwel aan aan de nieuwe composities.” (Le Duc d’Albe - 08 mei 2012 - De Tijd)“Deze nieuwe opera [Rumor] wordt voortreffelijk vertolkt door koor en orkest van de Vlaamse Opera, competent geleid door Martyn Brabbins” (Rumor - 27 mrt 2012 - De Morgen)“De hoofdvogel wordt toch afgeschoten door Alexander Joel (jawel, de broer van). In zijn handen speelt het Orkest van de Vlaamse Opera op de toppen van de tenen. De staande ovatie meer dan waard.” (La Forza del Destino - 17 feb 2012 - Gazet van Antwerpen)“De focus op de muziek is een uitdaging voor het orkest (onder leiding van Alexander Joel) en de cast. De opera staat of valt met hun prestaties. En die zijn van begin tot einde meesterlijk.” (La Forza del Destino - 10 feb 2012 - De Tijd)“De sfeer die Zedda met het uitstekende orkest van de Vlaamse Opera uit de bak toverde is van een zeldzaam soort authenticiteit.” (Il viaggio a Reims - 20 dec 2012 - Trouw)“De manier waarop hij [Alberto Zedda] het Symfonieorkest van de Vlaamse Opera onderhuids laat pulseren en de geweldig mooie solofluitist van het orkest de vrije hand geeft, maken de reis naar Antwerpen of Gent de moeite waard.” (Il viaggio a Reims - 20 dec 2011 - de Volkskrant)

Binnenkort in

BALLET

Cherkaoui / Bausch

CONCERT

Mahler 4

OPERA

Usher