Youness Anzane (Cassablanca, 1971) woont en werkt in Brussel. Hij is dramaturg en artistiek adviseur voor theater, dans en opera. Hij werkte samen met regisseurs als Jean Jourdheuil, Victor Gauthier-Martin, Thomas Ferrand, David Gauchard, Yves-Noel Genod en Stephane Ghislain Roussel, en met choreografen als Jonah Bokaer, David Wampach, Christophe Haleb, Julia Cima, Lionel Hoche, Tabea Martin, Malika Djardi, Marta Izquierdo, Thierry Micouin en Maud Le Pladec.
Anzane werkte in Parijs aan het Festival d’Automne, Théâtre de la Bastille, Théâtre de la Ville, Théâtre National de la Colline, Les Bouffes du Nord, the french Dance National Center, the International Dance Festival Rencontres Chorégraphiques Internationales de Seine-Saint-Denis, en verder o.a. Strasbourg en Reims. In de Verenigde Staten werkte hij aan projecten in Bob Wilson's Watermill Center, het Guggenheim Museum New York, Asian Society Texas Center in Houston, Brooklyn Academy of Music. Verder werkte Anzane ana productie in o.a. Lausanne, Basel, Luxembourg, Brussel, Casablanca en Wenen.
Anzane was ‘associated dramaturge’ aan het Festival d'Art Lyrique d'Aix-en-Provence voor de edities van 2012 en 2014. Hij schreef het libretto voor de opera Wonderful deluxe van Frans componist Brice Pauset.

Werkte in het verleden mee aan