Een nieuwe toekomst voor Opera Gent

Vandaag is er een belangrijke stap gezet voor de renovatie van het operagebouw in Gent. De Vlaamse Regering heeft de open oproep van de Vlaamse Bouwmeester omtrent Opera Gent bekrachtigd. Dit betekent dat er nu op zoek kan gegaan worden naar een ontwerpteam dat een sterk masterplan kan ontwikkelen.

Opera Gent - het gebouw dateert uit 1840 en werd in 1993 deels gerestaureerd - is al langer toe aan een grondige restauratie. Zowel de theaterzaal, de backstage, de salons als de kantoren en werkruimtes voor het personeel zijn uitgeleefd en voldoen niet meer aan de huidige opvattingen om muziektheater anno nu te maken voor een veeleisend publiek.

Daarom gaan stad Gent en de Vlaamse overheid op zoek naar een ontwerpteam om een masterplan te ontwikkelen voor Opera Gent. Nu de open oproep van de Vlaamse Bouwmeester hiervoor werd bekendgemaakt, is dit een eerste stap naar een nieuwe toekomst voor het Gentse operagebouw.

Het masterplan moet een visie ontwikkelen voor de operasite en het voormalige bijgebouw van Justitie aan het Koophandelsplein - de kant van Café Théatre.

De historische waardevolle delen van het gebouw zullen gerestaureerd worden, zoals de unieke enfilade met de foyer, de Redoute-zaal en de neo-barokke Lully-zaal. Maar ook de functie van het Gentse operagebouw zal veranderen van een huis waar enkel opera en ballet getoond wordt tot een muziek- en podiumkunstencentrum dat gebruikt kan worden door verschillende producenten van onder andere muziektheater.

Opera Ballet Vlaanderen zal uiteraard met zijn producties aanwezig blijven in Gent, maar tegelijkertijd zal de toekomstige site tegemoet komen aan de vraag om het gebouw meer open te gooien en om andere gezelschappen meer kans te geven om er op te treden.

We hebben deze regeerperiode al een flinke inhaalbeweging kunnen maken in de investeringen in culturele infrastructuur. Met de oproep naar kandidaat-ontwerpers voor een masterplan beginnen we het verhaal te schrijven voor een nieuwe Opera in Gent.

Wij zijn blij en dankbaar dat Vlaanderen en Gent hun schouders onder dit dossier zetten en dat we eindelijk van start kunnen gaan. We staan aan het begin van een heel nieuwe visie op de operasite. Te vaak zien voorbijgangers alleen maar gesloten deuren en donkere ramen hoewel er wel degelijk hard gewerkt wordt in dit huis. Met het nieuwe gebouw kunnen we de deuren opengooien.

Lees ook