Het verhaal van Cardillac in twee minuten

De thriller-opera 'Cardillac' van Paul Hindemith staat binnenkort op ons programma. Wil jij graag ontdekken wie de hoofdverdachten zijn van dit spannende verhaal? Dan zit je hier goed!

Wil je graag horen hoe de muziek van Cardillac klinkt? Hierzo! 

Een dure vergissing

We treffen de stad Parijs in diepe onrust aan. Een seriemoordenaar houdt de inwoners al wekenlang in zijn ban. De slachtoffers hebben allemaal één ding gemeenschappelijk: stuk voor stuk waren ze klant van de beroemde goudsmid Cardillac.

Al snel leren we dat dat geen toeval is: de lepe goudsmid en de koelbloedige moordenaar zijn dezelfde persoon! De juwelier kan geen afscheid nemen van zijn kunstwerken, en rooft ze daarom elke keer terug van de kopers. Een aandoening die we nu nog altijd kennen als het Cardillac-syndroom. 

En voorlopig blijft hij dat geheim goed bewaken. Tot hij een dure vergissing begaat...

Beeld: © Hans Op de Beeck

Ondertussen ten huize Cardillac

De dochter van Cardillac is smoorverliefd op een officier uit het Franse leger. De officier vraagt hem om de hand van zijn dochter, en Cardillac stemt toe zonder daar veel aandacht aan te besteden.

De officier, die begrijpt dat Cardillacs gierigheid een stuk groter is dan zijn liefde voor zijn dochter, biedt hem een aanzienlijke som voor een van zijn sieraden.

Cardillac stemt aarzelend in, en de officier vertrekt met de halsketting, die hij aan zijn verloofde wil schenken. Maar daarmee wordt hij zonder het te weten het volgende doelwit. En al snel zet de moordenaar de achtervolging in!

Componist Paul Hindemith, omringd door een schare uitzinnige fans.

Het ego overwint

Cardillac kan de officier verrassen, en valt aan! Maar hij kan hem enkel verwonden. De officier ontwapent Cardillac, maar is blijkbaar heel vergevend van geest. Hij geeft de vader van zijn verloofde nog één kans: hij beveelt hem om onmiddellijk te vluchten.

En even ziet het er mooi uit voor Cardillac: net op het moment dat hij wil vluchten wordt een onschuldige man beschuldigd van de gruwelijke moorden. Maar dat is buiten Cardillacs ego gerekend. Hij schreeuwt uit dat hij, en hij alleen, de moordenaar is.

Net voordat hij door de uitzinnige massa gelyncht wordt, steekt Cardillac nog een laatste keer zijn hand uit. Maar het is niet naar zijn dochter dat hij de hand reikt: zijn hand wijst naar de ketting aan de hals van de officier!

 

Nu je het verhaal kent, ben je helemaal klaar om deze thriller te komen ontdekken. Cardillac staat vanaf 3 februari in Opera Antwerpen, en vanaf 21 februari in Gent!

Naar de voorstelling


Lees ook: