Het verhaal van Les Pêcheurs de perles in 2 minuten

Binnenkort zet theatercollectief FC Bergman zijn eerste stappen in de operawereld met ‘Les Pêcheurs de Perles’ van Georges Bizet. Omdat dat ongetwijfeld een overweldigende ervaring zal worden, bieden we je alvast een houvast: het verhaal kort samengevat!

De parel-bromance

Wat voorafging: In een ver verleden waren twee beste vrienden, Nadir en Zurga, smoorverliefd op dezelfde vrouw, Léïla.

Omdat ze wisten dat dit voor problemen zou zorgen, sloten Zurga en Nadir een pact: een vrouw zou nooit in de weg staan van hun vriendschap. Ze besloten om Léïla nooit meer te ontmoeten. En zo geschiedde. Tot op een dag…

De bejaarde Nadir en Zurga blikken terug op een scène uit hun verleden: het moment waarop ze als jonge vrienden Léïla voor het eerst ontmoetten 

Een mysterieuze vrouw

Flash forward: De dominante Zurga wordt verkozen tot leider van een commune van parelvissers. Tegelijkertijd komt een onbekende gesluierde vrouw (wie zou het zijn?) ten tonele, die de vissers door gebed moet beschermen voor onheil. De vrouw moet een belofte van kuisheid afleggen. Als ze die verbreekt, wacht haar de dood.

Nadir en Léïla (het was dus Léïla) herkennen elkaar en kunnen zich niet bedwingen... Ze ontmoeten elkaar stiekem en beleven een passionele nacht. Wanneer Nadir weer wil wegsluipen, wordt hij betrapt, en hij en Léïla moeten voor Zurga verschijnen.

Nadir en Léïla, in het verleden (rechts) en het heden (links)

Zurga, die het koppel in eerste instantie genade wil schenken, ontdekt dan pas dat de mysterieuze vrouw Léïla is. Verraden door zijn vriend veroordeelt hij ze alle twee tot de dood.

Vurige bedoening

Zurga, toch niet echt de kwaadste, heeft wroeging over zijn beslissing. De dood van zijn goede vriend en de vrouw die hij graag ziet, kan hij niet over zijn hart krijgen.

Wanneer de brandstapel wordt ontstoken en de bloeddorstige massa klaarstaat om Léïla en Nadir terecht te stellen, krijgt hij het te kwaad.

Net op het moment dat Léïla in het vuur wil stappen, schreeuwt Zurga dat het dorp in brand staat. Terwijl de dorpelingen in paniek wegrennen om te gaan blussen, bevrijdt Zurga het veroordeelde koppel. De twee lovers vluchten samen weg van de gemeenschap. Zurga heeft hun leven gered.

 

Wil je graag ontdekken hoe hoe FC Bergman deze voorstelling vormgeeft? Bemachtig dan 1 van de laatste ticketjes voor Les Pêcheurs de perles!
Van 14 december 31 december in Antwerpen, en van 12 tot 24 januari in Gent. 

Naar de voorstelling


Lees ook: