Het verhaal van Lohengrin in twee minuten

Heb je het af en toe moeilijk om te volgen tijdens een Wagner-opera? Can’t blame you! Met uitgebreide verhaallijnen en een veelvoud aan personages is het een uitdaging om bij de les te blijven. Ook Lohengrin wordt een stevige opera van bijna vier uur. Daarom gidsen wij je graag door het verhaal - dummy style!

Lohengrin in Covent Garden, (c) Clive Barda

We treffen ons hoofdpersonage, Elsa van Brabant, in een lastig parket: haar pleegvader Telramund beschuldigt haar van de moord op haar broer. Hij denkt dat ze, samen met haar geheime minnaar, de macht wil grijpen na de dood van haar vader, de hertog. 

Zware beschuldigingen, maar Elsa blijft kalm. Ze droomde namelijk over een anonieme ridder die haar zou redden. En wat blijkt? Plots verschijnt deze mystery guest ten tonele, in de gedaante van de Zwaanridder, Lohengrin.

Een goddelijk oordeel

Lohengrin, nog steeds anoniem, pikt Telramunds uitspraken niet, en neemt het voor Elsa op in een ‘godsgericht’; een zwaardgevecht dat, volgens goddelijke wetten, enkel gewonnen kan worden door iemand die de waarheid spreekt. Telramund verliest, en bewijst dus daarmee dat Elsa onschuldig is. 

Lohengrin laat er geen gras over groeien, en vraagt haar dan maar meteen ten huwelijk. Hij belooft haar te beschermen, op voorwaarde dat ze nooit naar zijn naam en afkomst vraagt.

Het huwelijk tussen Lohengrin en Elsa in Covent Garden, (c) Clive Barda

Wedding bells

Terwijl Elsa en Lohengrin in het huwelijksbootje treden, smeden Telramund en zijn echtgenote, Ortrud, snode plannen. Samen betichten ze Lohengrin van hekserij en zaaien ze twijfel bij Elsa. Die kan zich na de ceremonie niet meer bedwingen, en vraagt naar de naam van haar kersverse echtgenoot. Maar dat had ze niet mogen doen…

Lohengrin, diep bedroefd, moet zich bekendmaken. Nu zijn identiteit geweten is, verliest hij zijn kracht om de mensheid te redden en moet hij terugkeren waar hij vandaan komt. De arme Elsa blijft alleen achter...

 

 

Wil je graag weten wat er nog allemaal aan bod komt in Lohengrin? Kom Lohengrin dan ontdekken, vanaf 20 september in Gent en 7 oktober in Antwerpen!

Naar de voorstelling


Lees ook: