Hoe kwam 'Dialoog' van Jeanne Brabants tot stand?

In de triple bill 'Furioso' die binnenkort in Opera Gent op het programma staat , zit ook het krachtige 'Dialoog' van oprichtster van Ballet Vlaanderen Jeanne Brabants. De choreografie, over een echtelijke ruzie, was uit het leven gegrepen, zo blijkt...

De deur dicht

"Op een bepaalde dag," vertelde choreografe Jeanne Brabants, "had ik een belangrijk gesprek in mijn job als directrice van de Balletschool, waarbij ik drie dingen moest verwezenlijken. Twee van de drie slagen kon ik binnenhalen, maar bij de laatste moest ik het onderspit delven. 

Thuisgekomen bracht ik verslag uit van het gesprek aan mijn man Bert. Die zag niet in dat ik op twee van de drie punten mijn mannetje had gestaan. Hij zag enkel mijn mislukking. En voor het eerst in ons huwelijk ging de deur dicht tussen ons beiden."

© Filip Van Roe

Een half litertje Orvieto

"We lagen na de klinkende ruzie in bed, zo ver mogelijk van elkaar. Zonder te kunnen slapen. Een hele week waren we lucht voor mekaar. Dat was niet vol te houden...

En op de canapé, met een half litertje Italiaanse Orvieto, hebben we het uitgepraat en goedgemaakt. 

Dat is precies waar Dialoog over gaat. De feiten dateren uit 1958, maar ik choreografeerde het stuk maar in 1971. Daar had ik de mature dansers van Ballet Vlaanderen voor nodig." 

© Filip Van Roe

Wil je graag een van de meest iconische stukken van Jeanne Brabants in het echt meemaken? Dialoog staat, in het drieluik Furioso, van 19 tot 22 december in Opera Gent!

Naar de voorstelling


Lees ook: