Opera Vlaanderen valt in de prijzen bij 'Opernwelt'

In het Jahrbuch van Opernwelt - zo’n beetje de Guide Michelin van de operasector - valt de naam Opera Vlaanderen geregeld. Onder andere Das Wunder der Heliane en Peter Konwitschny vielen in de prijzen.

In de categorie ‘Huis van het Jaar’ wordt meermaals verwezen naar Opera Vlaanderen als hét gezelschap waar het allemaal gebeurt en ook het Symfonisch Orkest Opera Vlaanderen krijgt een eervolle vermelding als ‘Beste orkest’.

Peter Konwitschny wordt uitgeroepen tot ‘Regisseur van het Jaar’. Opera Vlaanderen heeft al lang een sterke band met Konwitschny, denk maar aan de spectaculaire productie Don Carlos (2009-2010) en het controversiële Aida (2010-2011). Dit seizoen herneemt Opera Vlaanderen zijn productie van La Juive (2014-2015), die eerder al een Faust-Award won en die vorig jaar door hetzelfde Jahrbuch werd uitgeroepen tot Productie van het Jaar.

Das Wunder der Heliane wordt de ‘Herontdekking van het jaar’ genoemd. Deze minder bekende opera van Erich Korngold opende het vorige operaseizoen in een regie van David Bösch en kon toen al op veel internationale lof rekenen.

 

'Das Wunder der Heliane' van Erich Korngold, vorig seizoen bij Opera Vlaanderen

Zanger van het Jaar is Johannes Martin Kränzle die vorig seizoen bij ons met veel bijval de rol van Ford vertolkte in Falstaff in de verrassende regie van Christoph Waltz.

De gelauwerde productie Pelléas et Mélisande in de regie van Sidi Larbi Cherkaoui, Damien Jalet en Marina Abramovic gooit dan weer hoge ogen in de technische categorieën. Zowel het decorontwerp van Abramovic als de kostuums van Iris van Herpen worden meermaals genoemd als het beste van wat er vorig seizoen te zien was op de internationale podia.

Ook bij de solisten vinden we vertrouwde namen terug: Ladislav Elgr en Anna Nechaeva worden geprezen voor hun prestaties als respectievelijk Sergei en Polina in De Speler en ook mezzo-sopraan Teresa Iervolino krijgt een schouderklopje voor haar partij tijdens het Rossini-galaconcert ter nagedachtenis van maestro Alberto Zedda.


Lees ook: