Principals Aki Saito en Wim Vanlessen nemen afscheid van Ballet Vlaanderen

We durven het je bijna niet te vertellen, maar seizoen 2018-2019 wordt het laatste voor principals Aki Saito en Wim Vanlessen, al 25 jaar lang de sterren aan ons firmament.

Aki Saito & Wim Vanlessen (in Sonate by Maurice Béjart) @ Marc Haegeman

Aki Saito & Wim Vanlessen (in Sonate by Maurice Béjart) @ Marc Haegeman

Sleeping Beauty, Onegin, Artifact, Impressing The Czar, Het Zwanenmeer, Fall, Chronicle, Spartacus, ... De lijst van producties waarmee Aki en Wim in de voorbije jaren pers, publiek en choreografen over de hele wereld verbaasden is ongelooflijk. Maar na 25 jaar is de tijd gekomen om afscheid te nemen van ons iconisch duo.

Aki zal voor de laatste keer op onze planken staan op een galavoorstelling van Giselle op 10 november.

“Dit is natuurlijk een emotioneel moment, maar ik kijk op de voorbije 25 jaar terug met dankbaarheid en veel warmte. Ik ben ook zeer blij dat ik afscheid kan nemen van het publiek en mijn fans met de krachtige, emotionele productie Giselle,” vertelt Aki.

Aki Saito (in Theme and Variations by George Balanchine) © Johan Persson

Aki Saito (in Theme and Variations by George Balanchine) © Johan Persson

Ook Wim neemt afscheid in stijl: hij danst een herneming van Boléro, de iconische choreografie van Maurice Béjart die hem twee jaar geleden veel bewondering opleverde van internationale pers. Op 2 februari staat zijn afscheidsvoorstelling op het programma in de Stadsschouwburg in Antwerpen.

Wim kijkt met vertrouwen naar de toekomst: “Ik kijk er enorm naar uit om mijn kostbare ervaring mee te nemen in de volgende etappe van mijn carrière en nieuwe opportuniteiten aan te grijpen op nationaal en internationaal niveau."

Wim Vanlessen (in Spartacus by Yuri Grigorovich) © Filip Van Roe

Wim Vanlessen (in Spartacus by Yuri Grigorovich) © Filip Van Roe

Onze artistiek leider Sidi Larbi Cherkaoui benadrukt hoe zeldzaam en bijzonder het is dat dansers 25 jaar lang bij hetzelfde huis dansen: “Ballet Vlaanderen bestaat volgend jaar vijftig jaar. Aki en Wim hebben voor bijna de helft van die periode mee het DNA gevormd van dit gezelschap. Ik heb hen leren kennen als kunstenaars met een grote generositeit die steeds het beste wilden voor hun vak, voor dit huis en hun publiek.”

Bedankt Aki en Wim, voor alle mooie voorstellingen! We zullen jullie missen en wensen jullie het allerbeste voor de toekomst!

Wil jij onze Aki en Wim nog een laatste keer in actie zien? Ze dansen samen in Giselle op 17 en 24 oktober in Gent, en op 1, 3, 7, 8 en 10 november in Antwerpen. Wim zwaait af tijdens Boléro op 25 januari en 2 februari!


Lees ook: