Onze gebouwen - Opera Gent

Een verhaal op zicht

Wie de opera binnenloopt, krijgt meteen een bijzonder gevoel. De imposante gebouwen met hun oude decoraties en statige trappen en zuilen maken dat je je meteen in andere tijden waant: die van rode lopers en weelderige luxe. Een voorstelling bezoeken in deze unieke setting geeft je operabezoek net dat ietsje meer. De operagebouwen zijn echter niet alleen de locaties waar voorstellingen gegeven worden, maar ze vertellen ook een verhaal op zich. Hoewel ze al oud zijn, hebben ze niet altijd bestaan, en beide locaties kregen inmiddels ook een grondige restauratie. In tien weetjes krijg je een snelcursus in de geschiedenis van de Gentse Opera.

OPERA GENT IN 10 WEETJES

  • Tegen het einde van de zeventiende eeuw ontdekt Gent het operagenre. Het is een zekere weduwe Joanny die - tegen de wil van de Gentse bisschop - enkele opvoeringen organiseert. Gent krijgt de smaak te pakken en in 1698 wordt de manege de Pyckerye aan de Kouter omgebouwd tot theater. Dat theater brandt af en in 1737 krijgt Gent op dezelfde plaats een nieuwe schouwburg: de Sint-Sebastiaansschouwburg.
  • Het zijn de rijke Gentse industriëlen die in het midden van de negentiende eeuw een nieuwe opera willen die past bij de uitstraling van Gent. De Sint-Sebastiaansschouwburg wordt afgebroken.
  • Stadsarchitect Louis Roelandt krijgt de opdracht een nieuwe schouwburg op te trekken in een nieuwe straat: de Schouwburgstraat. Roelandt ontwerpt ook het nabijgelegen Justitiepaleis en de balzaal La Concorde op de Kouter. Op die manier vormt een hele wijk één architectonisch geheel.
  • Op 30 augustus 1840 opent de opera die plaats biedt aan 1800 tot 2000 toeschouwers. Vandaag telt de zaal 1002 zitplaatsen. De decoraties zijn afkomstig van hetzelfde decoratelier dat in Antwerpen de Bourlaschouwburg decoreerde.
  • De feestzalen - de foyer, de Redoutezaal en de Lullyzaal - zijn samen 90 meter lang.
  • De Redoutezaal dankt haar naam aan de Société des Redoutes die er haar feesten en bals organiseerde. Oorspronkelijk beschikt de zaal over een plafondschildering met een wolkenpartij. Het oorspronkelijke plafond is echter overschilderd.
  • De Lullyzaal is wellicht de meest spectaculaire van de drie pronksalons. Het koninginnenstuk is de majestueuze luster, een zogenaamde sac-à-perles.
  • De kroonluchter in de theaterzaal heeft een diameter van 3 meter, is 4.5 meter hoog en telt 84 lichtpunten.
  • De opening van het podium is 11.40 meter breed. De toneeltoren is 23 meter hoog.
  • Gedurende haar geschiedenis werd de Gentse opera grondig verbouwd. De laatste grote renovatie werd afgerond in 1993. Na zeven jaar restauratie werd in 2002 de gevel van de Gentse opera opnieuw onthuld.
Zaalverhuur

Op zoek naar een originele en inspirerende locatie voor een evenement? Zowel in Antwerpen als in Gent kunnen zalen gehuurd worden. De theaterzaal is ideaal voor voorstellingen of gastsprekers, terwijl de foyers en balzalen uitermate geschikt zijn voor feesten, recepties, diners of andere evenementen.

Bekijk de uitgebreide mogelijkheden >

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons