Wist u dat u niet alleen welkom bent op onze voorstellingen, maar dat onze drie gebouwen ook het decor kunnen zijn van uw eigen events?

Spreek en onze deuren zwaaien voor u open. Wij bieden een waaier aan vip-arrangementen om onze voorstellingen bij te wonen, maar daarnaast zijn beide theaters uiterst inspirerende evenementslocaties.


Opera Gent

Opera Gent dateert van 1840 en is gelegen in het historisch centrum van de stad, aan de Kouter, met restaurants, hotels en winkels op wandelafstand. Er is parkeergelegenheid voor de deur en in de nabije omgeving. Ook voor gebruikers van de trein of het openbaar vervoer, is de bereikbaarheid optimaal.

Met zijn rijke versieringen, statige trappen en schitterende kroonluchters, is het een unieke setting Achter deze historische façade schuilt een flexibele infrastructuur.

Een professioneel team staat u bij en begeleidt u tot het einde. Samen met onze preferentiële traiteurs zorgen wij voor een exclusieve ervaring, zodat u en uw gasten op een geslaagd event kunnen terugblikken.

Adres
Schouwburgstraat 3 
9000 Gent
(Bezoekersingang via peristylium)

Een beetje geschiedenis

Het zijn de rijke Gentse industriëlen die in de eerste helft van de 19e eeuw de aanzet geven voor het bouwen van een nieuwe, luxueuze opera. Het gebouw moet een uithangbord worden voor hun grote, net verworven rijkdom. Stadsarchitect Louis Roelandt ontwerpt een buitengewoon kwalitatief urbanistisch ensemble tussen de Kouter - het socio-cultureel en economisch kloppend hart van de stad - en het Koophandelsplein waarvoor hij al het Justitiepaleis had ontworpen.

De 90 meter lange gevel van de opera nam quasi de volledige nieuw aangelegde Schouwburgstraat in beslag. Het ongewoon dynamisch grondplan (een L-vorm met langwerpige ruimtes in plaats van de traditionele vierkanten en cirkels uit het classicisme) en de sfeer van rijkdom en burgerlijk comfort vragen om een vernieuwde stijl en aanpak. Neorenaissance, met zijn rijke ornamenten en weelderige aankleding,  hanteert deze taal perfect. Nieuwe technieken worden vooral om hun decoratieve eigenschappen gebruikt. Decoratie primeert immers op functionaliteit. Roelandt doet een beroep op twee gerenommeerde Parijse decorateurs om het interieur te ontwerpen: Humanité-René Philastre en Charles-Antoine Cambon. Het resultaat is een weelderig,harmonieus, samenspel van architectuur, schilderkunst en beeldhouwkunst met een iconografisch programma dat over het volledige gebouw verspreid is. Typerend is ook dat een groot deel van de publieke ruimtes een feest- en banketfunctie kregen.

Theaterzaal Opera Gent

De Theaterzaal is een karaktervolle bonbonnière met perfecte technische voorzieningen en een akoestiek van wereldklasse. Zelf brengt Opera Ballet Vlaanderen een boeiende eigen programmering van opera, muziektheater, ballet en dans. Maar daarnaast wordt het podium geregeld vrij gemaakt voor diverse types evenementen zoals academische zittingen, gala-avonden, prijsuitreikingen, congressen, seminaries, concerten en filmvoorstellingen.

De Theaterzaal kan gecombineerd worden met drie Salons (Foyer, Redoutezaal en Lullyzaal) voor netwerkmomenten of break outs.

Capaciteit:

  • tot 650 zitplaatsen voor congressen en evenementen waar er gecombineerd wordt met de Salons
  • tot 900 zitplaatsen voor concerten

Salons Opera Gent

Drie afzonderlijke salons, Foyer, Redoutezaal en Lullyzaal vormen samen een 90 meter lange enfilade met een adembenemend ruimtelijk effect dat geaccentueerd wordt door het spel van de vele spiegels en prachtige lusters.

Afhankelijk van het opzet van uw event,  kunnen ze afzonderlijk of in combinatie gebruikt worden

  • De Foyer

Het interieur is een geslaagde combinatie van neoclassicisme en renaissancisme. De ruimte is ideaal voor vergaderingen, borrels, recepties en diners.

  • De Redoutezaal

Deze ovalen balzaal straalt een vrolijke en elegante sfeer uit. Ze werd dan ook oorspronkelijk geconcipieerd voor het organiseren van feesten en bals.

Deze zaal is ideaal voor diners, recepties, lezingen, vergaderingen productpresentaties, intieme concerten, en professionele en bedrijfsmatige foto- of filmopnames.

  • De Lullyzaal

Is het orgelpunt van de suite van pronksalons. De architectuur raakt hier volledig ondergeschikt aan de adembenemende weelde van de ornamenten. De zaal komt vooral ‘s avonds tot zijn recht als de prachtige lusters, de ‘sac-à-perles’, ze de nodige luister en feeërie geven.

Deze zaal is ideaal voor concerten, lezingen, diners, recepties, seminaries, academische zittingen, productpresentaties en bedrijfsmatige en professionele foto- en filmshoots.

Specificaties Opera Gent

Zaalm2SeminarieVoorstellingReceptieDiner
Lullyzaal350200250300220
Redoutezaal310100150220150
Foyer18050nvt15080

Opera Antwerpen

Opera Antwerpen  is een statig neobarok theater dat dateert van 1907, gelegen in het hart van de stad, aan de Leien, met restaurants, hotels en winkels op wandelafstand. Er is ruime parkeergelegenheid en de onmiddellijke nabijheid van het Centraal Station en openbaar vervoer zorgen voor een goede bereikbaarheid.

Het kader van Opera Antwerpen is het een unieke setting. Achter deze historische façade schuilt een flexibele infrastructuur.

Een professioneel team staat u bij en begeleidt u tot het einde. Samen met onze preferentiële traiteurs zorgen wij voor een exclusieve ervaring, zodat u en uw gasten op een geslaagd event kunnen terugblikken.

Adres
Van Ertbornstraat 8 
2018 Antwerpen

Theaterzaal en Foyer Opera Antwerpen

De Theaterzaal is een karaktervolle bonbonnière met perfecte technische voorzieningen, een akoestiek van wereldklasse en zeer goede zichtlijnen. Zelf brengt Opera Ballet Vlaanderen een boeiende eigen programmering van opera, muziektheater, ballet en dans. Maar daarnaast wordt het podium geregeld vrij gemaakt voor diverse types evenementen zoals academische zittingen, gala-avonden, prijsuitreikingen, concerten en filmvoorstellingen.

De Foyer grenst aan de schouwburg. U kan deze locatie huren voor kleinere events zoals kamerconcerten, seminaries, boardmeetings, lezingen, een borrel of intieme diners en recepties.

Specificaties Opera Antwerpen

Zaalm2SeminarieVoorstellingReceptieDiner
Theaterzaalnvtnvt900nvtnvt
Foyer1205010015080

 


Theater 't Eilandje

Theater ‘t Eilandje Deze locatie vormt het artistieke hart van de Ballet Vlaanderen: hier worden choreografieën geschreven, en balletten ingestudeerd. Het ligt in het voormalige havengebied van de stad, nu een buurt in volle ontwikkeling met publiekstrekkers als het Red Star Line Museum, het Museum aan de Stroom en het Havenhuis op wandelafstand.

U kan met uw event organiseren in deze inspirerende omgeving.

Theaterzaal 't Eilandje

Deze intieme, technisch goed uitgeruste schouwburg heeft 300 zitplaatsen en perfecte zichtlijnen. Ideaal voor lezingen, concerten, try outs, lezingen, productpresentaties, prijsuitreikingen, persconferenties.

Foyer 't Eilandje

De foyer sluit aan bij de Theaterzaal en kan gebruikt worden als publieksbar of voor recepties.

Balletstudio's 't Eilandje

De balletstudio's kunnen gehuurd worden voor fotoshoots of voor dans gerelateerde repetities, trainingen en workshops.

Specificaties 't Eilandje

ZaalSeminarieVoorstellingReceptieFotoshoot/Repetities
Foyernvtnvt300nvt
Theaterzaal300300nvtop aanvraag
Studio'snvtnvtnvt50

 


Interesse?

Contacteer
Opera Antwerpen  + 32 (0)3 202 10 11
Opera Gent +32 (0)9 268 10 11
events@operaballet.be