Eerste hulp voor beginners

Wat moet ik aantrekken voor een opera- of balletbezoek?
De tijd dat je in ruisende baljurk of smoking naar de opera ging, is voorbij. Uiteraard is een operabezoek altijd een feest, dus wil je jezelf wat feestelijk uitdossen dan kijkt niemand daar van op. Maar wellicht is wat we stadskledij noemen, de norm. 

Zijn (huis)dieren toegelaten?
Katten, honden en parkieten zijn niet echt opera- en balletfans, ook al lijken Facebook-filmpjes het tegendeel te bewijzen. (Huis)dieren zijn dan ook niet toegestaan in de operagebouwen. Uiteraard zijn blindegeleidehonden wel welkom. Mensen met een blindegeleidehond worden verzocht om kaarten via het bespreekbureau te bestellen en onze medewerkers op de hoogte te stellen.

Mag ik foto’s/filmpjes/geluidsfragmenten maken in de zaal?
Mobiele telefoons dienen tijdens de voorstelling uitgeschakeld te zijn. Het maken van opnames in de zaal (beeld of geluid) tijdens een voorstelling is niet toegestaan. Vooraf of nadien mag je foto’s maken van de zaal, uitsluitend met niet-professioneel cameramateriaal.

Mag ik meteen in de zaal mijn zitje opzoeken?
Een half uur voor aanvang van de voorstelling gaan de deuren van de zaal pas open. Het kan ook gebeuren dat het regieconcept eist dat het publiek pas in de zaal mag als de voorstelling echt begint.

Mag ik zelf voedsel of drank meebrengen in de zaal?
Sorry, dat kunnen wij niet toestaan. Onnodig te zeggen dat je ook niet mag flyeren of een eigen kraampje opzetten. Eten, drank (en ook drugs!) mag je niet meenemen. Logisch toch?

Is er een ruimte voorzien voor rokers?
Het rooksalon behoort tot het verleden, in onze theaters is roken nergens toegestaan.

Ik werd bestolen/ik maakte een lelijke val tijdens een voorstelling.
Gebruik van de vestiaires is verplicht en gratis in de opera van Gent en Antwerpen (let op: de vestiaire in externe zalen als de Stadsschouwburg, deSingel of de Bijloke kan betalend zijn). Het betreden van onze operagebouwen is op eigen risico. Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen is niet aansprakelijk bij eventuele incidenten of ongevallen. Dat wordt iets voor jouw verzekering.

meer huisregels & veelgestelde vragen