Wanneer Farao Amenhotep IV in 1375 vóór Christus de Egyptische troon bestijgt, noemt hij zichzelf ‘Akhnaten’, schaft het veelgodendom af en installeert een monotheïstische cultus rond de zonnegod Aten.

Een nieuwe hoofdstad verrijst en ook in de politiek, de kunst en de taal laat Akhnaten een nieuwe wind waaien. Maar de farao, zijn echtgenote Nefertiti en hun familie vervreemden steeds meer van de reële noden van de bevolking. Na zeventien jaar wordt de farao door de volksmassa ten val gebracht en de vroegere, starre machtsstructuren worden in ere hersteld.

Philip Glass, de bekendste minimalistische componist van onze tijd, kiest niet voor een ononderbroken verhaallijn, maar tekent een episodisch-symbolisch portret van de legendarische farao, vol gestileerde taferelen. Zijn bezwerende score berust op repetitieve, meloritmische patronen die gaandeweg met elkaar verweven worden. Na Einstein on the Beach (1976) en Satyagraha (1980) is Akhnaten (1984) de derde avondvullende opera van Philip Glass. Regie en decor zijn het werk van de fantasierijke Britse theatermaker Nigel Lowery (Candide) en spraakmakend modeontwerper Walter Van Beirendonck tekent voor de kostuums.

Als specialisten in zowel hedendaagse als barokmuziek zijn de Zwitserse dirigent Titus Engel en de Engelse contratenor Tim Mead, (Akhnaten), de perfecte match voor Glass’ opera. In de rol van Akhnatens vrouw, Nefertiti, horen we de Estse mezzosopraan Kai Rüütel. De rol van de ‘schrijver’, die de momentopnamen van Akhnatens bewogen regeerperiode aaneenrijgt, wordt vertolkt door de bekende Vlaamse film- en theateracteur Geert van Rampelberg.

Duur: ca. 2 u 45 min   Taal: Hebreeuws  met Nederlandse boventiteling  

Ontdek het team

Titus Engel
Nigel Lowery
Walter Van Beirendonck
Tim Mead

Gerelateerde activiteiten

Rondom Akhnaten

Maar liefst vier docenten werken met u ‘rondom’ Akhnaten. 

Middagconcert / Meditatief, minimaal, motorisch...

Debussy, Satie, Stravinsky, Pärt, Andriessen, Reich, Glass e.a.

In de pers

"Exuberant en extravagant. Aparte Akhnaten"
"Een farao met een reisgids"

Social Media

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.