In het Nieuwjaarsconcert 2017 nodigt de Italiaanse opera ten dans uit. Balletmuziek van Rossini, Ponchielli en Verdi voert ons naar bucolische en avontuurlijke oorden. We horen muziekjes die uurwerken tot leven roepen, die het feeërieke met folklore vermengen en die lyriek met Franse frenesie kruiden.

Met een onversneden ranz des vaches (Guillaume Tell) toeven we in idyllische Alpenweiden en in Tsjaikovski’s Capriccio italien houden Italiaanse folklore en Russische melancholie elkaar in evenwicht. Al dansend belanden we bij de Siciliaanse ‘noblesse’ op het einde van haar glorietijd via Nino Rota’s muziek bij de film Il Gattopardo (Visconti).  Er wordt gedanst op schitterende bals, waar nu eens decadentie, dan weer jaloezie, vendetta en waanzin om de hoek loeren. De minne en de vrouw wordt bezongen in opzwepende cadenzen, er wordt pakkend afscheid genomen van verboden liefdes terwijl het dansfeest op de achtergrond onver­biddelijk verder tolt en er zelfs met Tosca definitief ‘adieu’ wordt gezegd aan het leven, met een fonkelende sterrenhemel als getuige. Men heft het glas en speelt ten dans op rijke landerijen en in de schaduw van machtige berglandschappen. Het leven, de liefde en alles wat er op dat ogenblik toe doet, wordt bezongen en ten dans gevraagd.

Programma

  • Aria’s en operafragmenten van Giaochino Rossini, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini en Pietro Mascagni & filmmuziek van Nino Rota
Duur: ca. 2u 15 min  

Ontdek het team

Alexander Joel
Najmiddin Mavlyanov
Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.