Rondom elke opera is er veel te vertellen, veel te leren en veel te ontdekken. Daarom organiseert de afdeling dramaturgie van Opera Vlaanderen, in nauwe samenwerking met vzw Amarant, een aantal cursus­dagen waarin inhoudelijk dieper wordt ingegaan op een specifieke opera.

Op het eerste zicht lijkt Mozarts Die Zauberflöte een heerlijk sprookje. Maar er worden ook andere dingen verteld. Zoals dat je niet zomaar mag geloven wat men je zegt, dat liefde niet sentimenteel is, dat een prins zich niet boven de gewone man verheven mag voelen. Hier komen we op het spoor van de sociale denker Mozart die met zijn stukken altijd een maatschappelijke commentaar leverde. Die Zauberflöte blijkt, tot op zekere hoogte, een pedagogisch Verlichtingsstuk te zijn.

In deze cursus belicht David Vergauwen wat Mozart en zijn tekstauteurs met dit werk wilden zeggen. We nemen je mee naar Wenen anno 1791. We leren Mozarts vrienden kennen, bespreken de boeken die hij las en beluisteren de werken die hij precies dan schreef. We hebben het over de Verlichting en uiteraard over vrijmetselarij. We volgen het werk van het begin tot einde, elk besproken fragment wordt geduid in functie van Mozarts maatschappij. Zo krijgt u een rijk geschakeerd beeld van dit prachtige werk.

Luc Joosten, hoofddramaturg bij Opera Vlaanderen, geeft duiding bij de eigenzinnige lezing van Mozarts opera, getekend David Hermann.

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.