Een namiddag gewijd aan lezingen over Grigorovitsj en Katsjatoerian en opgeluisterd met interviews met o.a. Wim Vanlessen en Nancy Osbaldeston.

Wereldwijd gerenommeerd en toch zo onbekend. Dat is componist Aram Katsjatoerian. In 1954 componeerde hij met Spartacus een absoluut hoogtepunt van de Russische 20ste-eeuwse muziek. Maar echt beroemd werd het werk pas door de weergaloze choreografie die Joeri Grigorovitsj op Katsjatoetrians muziek creëerde in 1968. Bijna 50 jaar later is deze klassieker nog steeds even tijdloos en relevant. We onderzoeken het ballet voor u in de context van zijn tijd.

Naar aanleiding van de Antwerpse voorstellingen van Spartacus organiseert Ballet Vlaanderen in samenwerking met UGent een symposium. Professor Dr. Marina Frolova-Walker stelt ons componist Aram Katsjatoerian voor in de context van zijn tijd. Als professor aan de Universiteit van Cambridge is zij een van de meest gerenommeerde onderzoeksters van Russische muziek wereldwijd. Een tweede spreekster is Christina Ezrahi. Als auteur van het vermaarde boek Swans of the Kremlin bespreekt zij het ballet binnen de ontstaansgeschiedenis als Sovjet-ballet en analyseert ze het tijdloze karakter van het werk. De verschillende lezingen worden gesitueerd door Prof. Dr. Francis Maes. Gesprekken met het artistieke team waaronder dansers Wim Vanlessen (Spartacus) en Nancy Osbaldeston (Aegina) geven inzicht in het creatieve proces.

Programma

  • 14:00-14:10 voorwoord door artistieke directie Ballet Vlaanderen
  • 14:10-14:30 keynote Francis Maes (NL)
  • 14:30-15:30 Themalezing 1: Muziek. Door Marina Frolova-Walker: Spartacus: The Triumph of the Middlebrow (ENG) + korte samenvatting door Francis Maes (NL)
  • 15:30-15:50 koffiepauze
  • 15:50-16:50 Themalezing 2: Choreografie. Door Christina Ezrahi: Choreography as Resistance: Yuri Grigorovich's Spartacus, 1968. (ENG) + korte samenvatting door Francis Maes (NL)
  • 16:50-17:30 interview met Wim Vanlessen (Spartacus) en Nancy Osbaldeston (Aegina)
  • 17:30-19:30: pauze
  • 19:30u: Balletvoorstelling Spartacus (apart te boeken)
Duur: 3,5 uur   Taal: Engels  (met inleiding + samenvatting in het Nederlands)  

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.