In 1850 ging de opera 'Lohengrin' van componist Wagner in Weimar in première. In 2016 gaat de bewerking ervan, 'Zwanemans', in HETPALEIS in première.

Na de dood van de hertog van Brabant wordt zijn dochter, Elsa, aangeklaagd wegens moord op haar broer. Volgens graaf Telramund en zijn vrouw Ortrud zou Elsa op die manier de heerschappij over Brabant willen bemachtigen. Tijdens het proces wordt zij gered door de mysterieuze Lohengrin, een ridder die van op de Schelde - in Antwerpen begot! - komt aanvaren. Zijn bootje wordt getrokken door een witte zwaan. Hij wint een duel met Telramund en trouwt met Elsa, op voorwaarde dat zij nooit naar zijn afkomst en naam vraagt. Maar Ortrud en Telramund zinnen op wraak…

Op vraag van Guy Joosten bewerkte Koen De Graeve deze opera voor jongeren van nu met als opdracht de epische opera Lohengrin te laten clashen met hedendaagse muziek in een wulpse theateravond. Op het podium staan vijf topacteurs die geweldige zangers zijn, vier operazangers die geweldige dansers zijn, een groot orkest van conservatoriumstudenten die het nieuwe Berliner Philharmoniker zijn en poprockband De Post, die de roemruchte Wagner probeert te overbluffen. Aangewezen aanzwengelaar van deze véél te groots opgezette onderneming is Guy Joosten.

Ontdek het team

Guy Joosten
Koen De Graeve
Stefaan Degand
Charlotte Vandermeersch

In de pers

"De zwanenzang van de ridder"

Zwanemans is geen Wagner, maar het scheelt niet veel. De Graeves adaptatie zit dicht op het origineel, maar voert twee ijzersterke correcties door. Zo is de zwaan geen stil toversymbool, maar snaterend geweten. (...) Omstandiger, en beter uitgewerkt, is de tweede bijstelling, die van het intrigantenpaar dat zijn macht ontleent aan de zwijgzame massa. Als Telramund - 'Telraamhond' - vertolkt Stefaan Degand de volkse populist die inspeelt op de collectieve haat jegens volmaaktheid. Ariane van Vliet, in de stokebrandrol van 'oertrut' Ortrud, speelt al haar collega's van de planken door het publiek te betrekken in het uitdelen van haar genadeklappen.”

Social Media

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.