Christelijk getinte symbolen, boeddhistisch gedachtegoed en de filosofie van Arthur Schopenhauer vloeien samen in Wagners hooggestemde drama. De meester van Bayreuth labelde zijn werk als een ‘Bühnenweihfestspiel’,  ­een festivaldrama met een religieus aura, waarin de kunst de functie van een religieuze openbaring overneemt. Met haar productie van 'Parsifal' in Opera Vlaanderen in het Wagnerjaar 2013 sleepte regisseuse Tatjana Gürbaca in Londen de Opera Award voor Best Wagner Anniversary Production in de wacht. De productie werd tevens bekroond door Opernwelt als beste productie van het seizoen 2012- 2013 en Tatjana zelf werd uitgeroepen als beste regisseur van dat seizoen. 

Richard Wagners Parsifal dompelt ons onder in twee tegengestelde universa: een spirituele gemeenschap, verzameld rond de mysterieuze Graal, en de tegengestelde wereld van de verstoten Klingsor, waar alles om lichamelijkheid draait. Tatjana Gürbaca ziet Wagners laatste muziekdrama als een eindspel tussen twee werelden in crisis. Rien ne va plus… Ook al zijn de Graalgemeenschap en Klingsors wereld als antipoden strikt gescheiden, ze blijven ook op noodlottige wijze met elkaar verbonden via Kundry, die in beide werelden dient. In Gürbaca’s verhelderende lezing van Parsifal wordt zij het brandpunt van het hele gebeuren - de vrouw die zich opoffert voor beide gemeenschappen en in wie alle paradoxen en tegenstrijdigheden van het verhaal samenkomen.

Aan de directiepupiter begroeten we de jonge Duitse maestro Cornelius Meister. Als Parsifal treedt de Amerikaanse tenor en Wagnerspecialist Erin Caves aan. De Duitse mezzosopraan Tanja Ariane Baumgartner is een Kundry om reikhalzend naar uit te kijken.
Duur: 5 uur 15 min, incl. 2 pauzes   Duits met Nederlandse boventiteling  

Ontdek het team

Cornelius Meister
Tatjana Gürbaca
Erin Caves
Tanja Ariane Baumgartner

Gerelateerde activiteiten

Rondom Parsifal

Wat is dat toch voor een raadselachtig werk waar Richard Wagner zijn loopbaan mee afsloot? De componist die een atheïstische linkse idealist heette te zijn, schreef plots een opera over een ascetische, crypto-monastieke ridderorde die de heilige Graal bewaakt en wanhopig op zoek is naar een redder. Friedrich Nietzsche begreep er alvast niets van: hij noemde Parsifal een “knieval voor het kruis”.

Opera, ballet en film

Elk seizoen maken Opera Vlaanderen en Cinema Zuid (Antwerpen) een boeiende selectie films die zich laat inspireren door de opera’s en balletten op de affiche. Nieuw vanaf dit seizoen is een extra link met de balletprogrammering. We presenteren zeven titels die niet alleen bruggen slaan naar de plot, de thematiek en de sfeer van de gespeelde werken maar eveneens naar de scenische concepten van de producties. In een korte inleiding brengen we film en opera/ballet samen.

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.