“Muziek is een droom waarvan de sluiers werden opgelicht. Het is niet eens de expressie van een gevoel, het is het gevoel zelf.” Dit citaat van Claude Debussy beschrijft de muzikale wereld van dit programma, gebouwd rond zijn werk en dat van Maurice Ravel. In de choreografische vertalingen van Ravels en Debussy’s muziek door Jeroen Verbruggen en Sidi Larbi Cherkaoui zijn vloeiende lijnen, droom en atmosfeer heel present.

Met Exhibition, op Modest Moesorgski’s Schilderijen uit een tentoonstelling in de beroemde orkestratie van Ravel, breekt hij een lans omdat het werk zelden als ballet wordt gevisualiseerd. Het was altijd al een in memoriam voor de schilder Viktor Hartmann, vol van doodsgedachten en met een elegische teneur. Dromerige taferelen en verlangen naar een ongrijpbaar verleden vloeien samen.

Jeroen Verbruggen creëerde een nieuwe choreografie op Ravels balletmuziek Ma Mère l’Oye (naar de Sprookjes van Moeder de Gans), voorafgegaan door het sublieme Pavane pour une infante défunte. Zijn grote inspiratie is de spirituele liefde die de koning Boudewijn en koningin Fabiola met elkaar deelden, over de dood heen.

In Faun onderzoekt Sidi Larbi Cherkaoui de dierlijke natuur van menselijke beweging en de kracht van mythologie. In dit duet, dat sinds 2013 deel uitmaakt van het repertoire van Ballet Vlaanderen, ontmoet de faun zijn vrouwelijke tegenpool. Cherkaoui vroeg de hedendaagse componist Nitin Sawhney om muzikale interventies toe te voegen aan Debussy’s muziek.
Duur: ca. 2 u 30 min, incl. 2 pauzes  

Ontdek het team

Jeroen Verbruggen
Tim Van Steenbergen
Sidi Larbi Cherkaoui
Dansers Opera Ballet Vlaanderen

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.