Een wereldcreatie naar Jonathan Littells controversiële roman De welwillenden (Les Bienveillantes) uit 2006. Hoofdpersonage SS’er Max Aue is niet alleen getuige maar vooral ook mededader van de oorlogsgruwel, maar is er niet door bezwaard. Na de creatie van Infinite Now, over de Eerste Wereldoorlog, gaf Opera Vlaanderen deze gedurfde opdracht rond de Tweede Wereldoorlog aan librettist Händl Klaus en aan de Catalaanse componist Hèctor Parra. Calixto Bieito tekent voor de regie.

De karakterisering van Maximilian Aue als een gevoelige, cultureel gevormde intellectueel, maar tevens als een psychologisch getraumatiseerde en homoseksuele nazi, creëert een onbehaaglijk ambigue situatie. De bewerking van deze roman naar een opera is een werkelijke tour de force. De componist Hèctor Parra schrijft met Les Bienveillantes zijn zesde grotere werk voor muziektheater. In zijn muziek verbindt hij sterke muzikale structuren met een uiterst intuïtieve en directe dramatische toonzetting.

Voor Les Bienveillantes brengt Opera Vlaanderen een cast samen van operazangers met een sterke scenische presence. Regisseur en spiritus rector van Les Bienveillantes is Calixto Bieito, die na zijn beginjaren als enfant terrible van de operascène ondertussen niets van zijn radicaliteit heeft ingeboet. De muzikale leiding is in handen van Peter Rundel, specialist in hedendaagse muziek die ook reeds de creatie van Wilde van Hèctor Parra dirigeerde bij de Schwetzinger Festspiele.

Meer over Les Bienveillantes:


Themadag 7 april

In het kader van Les Bienveillantes brengen we op zondag 7 april de artistieke ploeg samen om in te zoomen op de historische achtergronden, het vertelperspectief en het creatief proces van dit werk.

In de namiddag brengen Charlotte en Aaron Wajnberg een recital met muziek uit Theresienstadt en de joodse ghetto's. Meer informatie en tickets vindt u hier.

Duur: 3 uur 30 min, incl. 1 pauze   Opgelet: deze voorstelling bevat expliciete scènes en is niet geschikt voor kinderen onder de 16 jaar.

Ontdek het team

Peter Rundel
Calixto Bieito
Hèctor Parra
Händl Klaus

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.