De kers op de taart voor onze Wagner-adepten: Lohengrin. Opera Vlaanderen presenteert een nieuwe lezing van de stilistisch meest geavanceerde romantische opera van Wagner door de Amerikaanse topregisseur David Alden. Zowel een hoogtepunt als een glorieus afscheid van het genre. Ook in Lohengrin staat Wagners favoriete thema van de verlossing centraal, maar deze keer ligt de klemtoon op de illusie ervan.

Een legende vertelt dat op een dag een wonderlijke held aankwam in het Scheldeland, in een bootje getrokken door een zwaan. Hij hielp een vervolgde vrij te pleiten van schuld en huwde een jong meisje. Maar toen deze hem vroeg wie hij was en vanwaar hij kwam, moest hij afscheid van haar nemen en terug vertrekken, alles achterlatend.

Door de situering van de Lohengrin-legende in een historische context - het Duitse Rijk in de 10de eeuw - wist Richard Wagner een onmiskenbaar maatschappelijke dimensie te verlenen aan sprookjesachtig materiaal. De onbegrepen Lohengrin, die onvoorwaardelijke liefde en vertrouwen vraagt, staat voor de metafysisch gedreven kunstenaar wiens ‘zending’ intuïtief moet worden begrepen.

Regisseur David Alden, die onder meer bekend staat voor zijn virtuoze behandeling van koor- en massascènes, is de gedroomde figuur om de politieke en sociale dimensies van Wagners opera te belichten. Na zijn entree met Pelléas et Mélisande in 2017—2018 staat de Argentijnse maestro Alejo Pérez weerom garant voor een gedreven muzikale leiding. Lohengrin is een coproductie met Royal Opera House Covent Garden in Londen.

Lees meer:

Het verhaal van Lohengrin in twee minuten

Duur: 4 uur 40 min., incl. 2 pauzes   Duits met Nederlandse boventiteling  

Ontdek het team

Alejo Pérez
David Alden
Zoran Todorovich
Liene Kin?a

Gerelateerde activiteiten

Rondom Lohengrin

Omstreeks de tijd dat Richard Wagner aan zijn opera Lohengrin begon, had de held van het verhaal er al een eeuwenlange carrière in de literatuur opzitten. Onder verschillende namen – Helias, Loherangrin, Lohengrin – kwam hij met zijn door een zwaan voortgetrokken bootje aan in verschillende Europese steden - in Antwerpen, Nijmegen, Kleve of elders.Telkens waren er weer dichters die het verhaal opnieuw naar hun hand zetten om hun boodschap uit te dragen. Telkens weer was er een publiek dat iets zag in deze mysterieuze zwaanridder.

Middagconcert: Van sagen en legenden

Balladen en epische liederen van Schubert, Schumann, Loewe, Liszt en Wolf.

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.