Feestelijke coloraturen, barokke pracht en belcanto bravoure zijn de hoofdingrediënten van het Nieuwjaarsconcert 2019, dat een brede muzikale boog beschrijft van Georg Friedrich Händel over Mozart, Bellini en Donizetti naar de illustere filmcomponist Nino Rota.

In het Concerto grosso, opus 6, HWV 318 van Georg Friedrich Händel en Mozarts Serenade in D, KV 239, bijgenaamd ‘Serenata notturna’, kunnen solisten van het Symfonisch Orkest Opera Vlaanderen hun instrumentaal meesterschap bewijzen. Ook vocaal mogen Händel en (de jonge) Mozart elkaar de loef afsteken met respectievelijk de aria Rejoice greatly uit Messiah en het virtuoze motet Exsultate, jubilate, oorspronkelijk geschreven voor de castraat Venanzio Rauzzini.

Het gevarieerde muzikale traject van dit concert voert ons verder via legendarische belcanto bladzijden van Donizetti en Bellini naar 20ste-eeuws werk, dat flirt met pastiche en retro-stijlen. Zo bewerkte Benjamin Britten voor de film The Tocher (1936) muziek van Gioachino Rossini in zijn suite Soirées musicales. Nino Rota schreef een wervelende symfonische score bij Luchino Visconti’s Il Gattopardo (1963), die een eresaluut brengt aan Giuseppe Verdi en de hoogdagen van de Italiaanse romantiek.

Federico Guglielmo, Italiaans violist-dirigent, vervangt Stefano Montanari als dirigent van dit Nieuwjaarsconcert. Guglielmo voelt zich thuis in een breed repertoire uit zowel de barok als de klassieke periode. De laatste jaren bracht hij met veel succes een hele reeks herontdekte barokopera's terug onder de aandacht: Paisiello's La Daunia Felice, Scarlatti's La Dirindina en Vivaldi's eerste opera Ottone in Villa, die binnenkort zal verschijnen bij het label Sony/BMG Classics. De Italiaanse sopraan Francesca Aspromonte, prominente vertolkster van het barokke en klassieke repertoire, zorgt voor vocaal vuurwerk. Een bruisende en dansante inzet van 2019 is verzekerd!

Ontdek het team

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.