In het seizoen 2019-2020 viert Ballet Vlaanderen zijn 50ste verjaardag. Cantus Firmus van Jeanne Brabants opent dit jubileumjaar. Niet alleen richtte Brabants Ballet Vlaanderen op, ze leidde het gezelschap ook 15 jaar lang en scheerde als choreografe hoge toppen.

Jeanne Brabants ontwikkelde Cantus Firmus vanuit haar zo eigen modern-expressionistische bewegingstaal en verbond ze met de klassieke techniek. Ze liet zich inspireren door de muzikale techniek van de cantus firmus, bestaande uit een uitgesponnen melodie waarrond een muzikaal weefsel wordt opgetrokken. Johann Sebastian Bach was een absolute grootmeester van deze techniek, zoals meer dan eens blijkt uit zijn ontroerende cantates. Brabants koos voor haar abstracte en poëtische choreografie enkele van deze vocale meesterwerken waarin herinnering, troost en verzoening centraal staan.

Heinrich SchützDie Sieben Worte Jesu Christi am Kreuz is van dezelfde thema’s doordrongen. Sidi Larbi Cherkaoui liet zich door dit adembenemende oratorium inspireren voor zijn Mea Culpa. In dit werk exploreert de Belgisch-Marokkaanse choreograaf een gedeeld schuldgevoel dat van generatie op generatie wordt doorgegeven en tot vandaag doorwerkt.


Nog op zoek naar spektakel?

Helaas, de kaartjes voor Brabants / Cherkaoui zijn bijna allemaal de deur uit... Maar niet getreurd: er zijn nog altijd plaatsen voor het spektakelballet van ons seizoen: RASA [naar La Bayadère]

De Argentijnse choreograaf Daniel Proietto neemt het klassieke ballet La Bayadère als uitgangspunt voor een wervelend voorstelling, waarin hij de klassieke dansstijl, hedendaagse choreografieën en Indische traditionele dansen verbindt. 

ONTDEK RASA [NAAR LA BAYADÈRE]

Duur: 2 uur, incl. pauze  

Ontdek het team

Gerelateerde activiteiten

Opera, ballet & film: Anna Karenina

In samenwerking met vzw Amarant, Cinema Cartoon’s (Antwerpen) en Studio Skoop (Gent) presenteert Opera Ballet Vlaanderen een boeiende selectie films die zich laat inspireren door de opera’s en de dansvoorstellingen op onze affiches. De filmtitels slaan niet alleen bruggen naar de plot, de thematiek en de sfeer van de gespeelde werken, maar eveneens naar de scenische concepten van de producties.

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.