“Ik zoek geen nieuwe vormen, noch nieuwe theorieën. Ik zoek een nieuw publiek.” Zo verkondigde componist Kurt Weill, die in de jaren 1920-’30 een nieuw soort muziektheater voorstond dat zich losmaakte van de wagneriaanse erfenis en mensen wilde bereiken buiten het vertrouwde opera-circuit.

Der Jasager, naar een Japans nô-theaterstuk, is er een sprekend voorbeeld van. Kurt Weill en tekstschrijver Bertolt Brecht richtten zich op jonge uitvoerders en toehoorders, maar wilden ook de krijtlijnen van de opera hertekenen, inclusief “eenvoud en natuurlijkheid” in de zang. Solisten en het voltallige Kinderkoor van Opera Ballet Vlaanderen presenteren deze weinig gespeelde ‘schoolopera’ in een concertante versie en in dialoog met ‘hits’ van Kurt Weill en de aanstekelijke Folk Songs van Luciano Berio.

Eerder dan een jeugdopera is Der Jasager een typisch brechtiaans Lehrstück waarin de vraag wordt gesteld of de mens zich moet opofferen voor de gemeenschap uit politieke, ideologische of religieuze motieven. Een jongen voegt zich bij zijn leraar en een groep leeftijdsgenoten die door de bergen trekken. Wanneer de jongen ziek wordt, wacht hem de rituele vraag of men hem mag achterlaten. Zijn antwoord dient ‘ja’ te zijn.

In dit concert vinden we alle stijlen terug die Weill tijdens zijn leven beoefende: de strenge neoklassiek van Der Jasager, de ironisch- sentimentele muziek van Die Dreigroschenoper en zijn Amerikaanse ‘Broadway-stijl’. Ook met Berio’s Folk Songs maken we een reis langs continenten en stijlen — van Californische flower power tot dorpsmuziek uit Azerbeidzjan.

Ontdek het team

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.