De illustere Sheherazade uit Duizend- en-een-nacht wist de dood te ontlopen door nacht in, nacht uit verhalen te vertellen. Ze intrigeerde zo Perzische koningen en kunstenaars uit alle windstreken. Tristan Klingsor vernoemde een bundel vol gedichten naar de mysterieuze vertelster. Maurice Ravel koos er drie uit en zette ze op muziek: Asie, La Flûte enchantée en L’Indifférent. Hij voert ons zo langs exotische klanken, oorden en liefdes. Deze kleurrijke liederen inspireerden op hun beurt multitalent Haider Al Timimi, die het publiek onthaalt op een actuele choreografie.

Ravel was ook gefascineerd door Spanje, getuige zijn vermakelijke eenakter L’Heure espagnole. Naar eigen zeggen wilde de componist de komische Italiaanse opera van weleer nieuw leven inblazen. Hij koos daarom voor het populaire toneelstuk van Franc-Nohain dat overloopt van komisch potentieel. De ingrediënten? Een plichtsgetrouwe klokkenmaker en zijn overspelige vrouw. Voeg daaraan toe een gespierde ezeldrijver en wat minnaars en sluit ze op in een klok. Geserveerd met de speelse partituur van Ravel — de tikkende klokken komen zelfs terug in de muziek — en het geheel klopt. Een kolfje naar de hand van regisseur Tom Goossens, die eerder al bewees raad te weten met opera en komische liefdesintriges.

Opera Ballet Vlaanderen start in dit tweeluik zijn samenwerking met het Youth Orchestra Flanders. Dit nieuwe, symfonische jeugdorkest werd opgericht in een partnerschap met Brussels Philharmonic, Antwerp Symphony Orchestra en het Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen. Onder de vleugels van ervaren orkestleden en dirigenten krijgen beloftevolle, jonge musici de kans om te proeven van het professionele circuit in de grote cultuurhuizen. Behalve aan het symfonische repertoire, zullen de aanstormende muzikanten zich eens in de twee seizoenen wagen aan ballet en opera. Voor deze primeur gidst niemand minder dan muziekdirecteur Alejo Pérez het Youth Orchestra Flanders door Ravels virtuoze orkestpartituren.

Frans met Nederlandse en Engelse boventiteling  

Ontdek het team

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.