TOT 13 MAART KAN JE NOG KAARTJES BESTELLEN VOOR DE STREAMING VAN DEZE VOORSTELLING VIA DE DATUMKNOP HIERNAAST OF HIERONDER.In Usher gaan de muzikale werelden van Claude Debussy en de Vlaamse componist Annelies Van Parys een verrassende dialoog aan. Van Parys creëerde samen met librettist Gaea Schoeters een nieuwe kameropera op basis van Debussy’s schetsen voor La Chute de la maison Usher (1908- 1917), naar Edgar Allan Poe. Na een succesvolle creatie in de Berlijnse Staatsoper (2018) en opvoeringen in de Folkoperan in Stockholm beleeft Usher zijn uitgestelde première in België. Voor de regie van deze nieuwe productie tekent de Franse regisseur Philippe Quesne, die inspiratie vond in Amerikaanse horrorfilms uit de jaren zeventig.

Roderick Usher, de laatste mannelijke telg van een uitstervend geslacht, woont met zijn tweelingzus Madeline in het bouwvallige, voorouderlijke huis. Roderick, die kampt met een acute lichamelijke ziekte, heeft de hulp ingeroepen van een jeugdvriend. Ook Rodericks zus, die verzorgd wordt door een inwonende dokter, is ziek en lijdt aan hevige fysieke aanvallen. Meer en meer komt Roderick in de greep van irrationele angsten, die hem tot waanzin drijven.


In Usher groeit Debussy’s oorspronkelijke, onvoltooide opera uit tot een brandend actueel verhaal over inbreuken op persoonlijke bewegingsvrijheid en manipulatie van angst en paranoia in naam van bescherming en veiligheid. De dokter, die Rodericks zelfgekozen quarantaine ondersteunt, weet immers: ‘Angst is een krachtig virus waarvan ik zowel de kiem als de kuur ben.’

Voorstelling gemist? Koop hier alsnog je ticket (tot 13 maart te bekijken)

Het programmaboekje vind je hier

BELUISTER HIER DE AUDIO-INLEIDING OP ZAKFORMAAT

Duur: 1 uur 30 min   Frans en Engels met Nederlandse en Engelse boventiteling   Dit is een online voorstelling. Je kan nog tot 13 maart een kaartje kopen voor deze streaming via de datumknop op deze pagina. De link zit dan een paar minuten later in je mailbox.

Ontdek het team

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.