Dansers Opera Ballet Vlaanderen

a5c5p000000XhP3AAK-003b0000017CHx6AAG

Ballet Vlaanderen wordt in 1969 opgericht door Belgische choreografe en pedagoge Jeanne Brabants. Sinds haar begindagen heeft zij als doel een rijk en gediversifieerd repertoire naar Vlaanderen te halen en nieuwe werken te creëren. Na Brabants volgen vijf artistiek directeurs: Valery Panov, Robert Denvers, Kathryn Bennetts, Assis Carreiro en sinds 2015 Sidi Larbi Cherkaoui. Telkens zorgen ze voor een specifieke individuele artistieke invulling van wat ballet kan betekenen. Wat allen verbindt is een verlangen naar het tonen van een erg diverse programmatie.

Onder Cherkaoui’s vleugels versterkt de compagnie zich met erg veelzijdige dansers en wordt een repertoire gecreëerd en gepresenteerd dat letterlijk en figuurlijk grenzeloos is. De gediversifieerde en tegelijkertijd samenhorige identiteit die zo kenmerkend is voor zijn choreografisch oeuvre, vormt het fundament van zijn artistieke programmatie. Cherkaoui bouwt verder op de visie van Jeanne Brabants. Hij creëert of herneemt als choreograaf eigen werk, maar programmeert ook meesterwerken uit de moderne dansgeschiedenis van onder meer Maurice Béjart en Martha Graham, hedendaags-klassiek werk van bijvoorbeeld Alexander Ekman en Édouard Lock, en neo-klassiek repertoire met grote namen als William Forsythe en Benjamin Millepied. Ook danstheater wordt opnieuw onder de aandacht gebracht. Zo worden choreografen als Pina Bausch en Meryl Tankard warm onthaald. Cherkaoui zet tevens de traditie van het jaarlijkse avondvullende werk verder, met spektakelballet Spartacus van Joeri Grigorovitsj en recentere werken als Faust (Jean-Christophe Maillot) en Giselle (Akram Khan). Cherkaoui hecht ook veel aandacht aan een verdere belangrijke pijler - die van de hedendaagse dans. Met choreografen als Crystal Pite, Andonis Foniadakis, Ohad Naharin en Hofesh Shechter brengt hij nog meer diversiteit binnen het ballet.

Na de fusie van Ballet Vlaanderen met Opera Vlaanderen gaat Cherkaoui eveneens op zoek naar synergieën tussen beide huizen en kunstvormen. Zo was Requiem in 2016 een eerste voorstelling in samenwerking met het Koor van Opera Vlaanderen. Debussy’s Pelléas et Mélisande, in een choreografie van Cherkaoui en Damien Jalet, was een eerste grootschalige samenwerking tussen opera en ballet. Een hernieuwde traditie die ook in de komende jaren verder gezet zal worden.

Ballet Vlaanderen werd gelauwerd met prestigieuze prijzen zoals ‘Best Foreign Dance Company’ en ‘Outstanding Achievement in Dance’ (door Critics’ Circle National Dance Awards in 2009), ‘Outstanding Company’ (National Dance Awards in 2013), ‘Company of the Year’ (door Dance Europe Critics Awards in 2015). Ze gingen recent met verscheidene werken op tournee in steden als Amsterdam, New York, Sint-Petersburg, Venetië en Madrid. De compagnie is met een divers repertoire te gast op gerenommeerde festivals, maar bezoekt ook hedendaagse kunstencentra en historische operahuizen.


Dansers Opera Ballet Vlaanderen nu te zien in

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons