a5c5p000000XhOtAAK-003b000000p4JY3AAM

Sidi Larbi Cherkaoui

Sidi Larbi Cherkaoui leidde het balletgezelschap van Opera Ballet Vlaanderen gedurende zeven seizoenen, van 2015 tot 2022, waarna hij artistiek directeur werd bij het Ballet du Grand Théâtre de Genève. Hij creëerde voor verschillende vooraanstaande balletgezelschappen zoals Les Ballets de Monte-Carlo, het Ballet de l’Opéra national de Paris, The Royal Ballet en het Stuttgarter Ballett. Zijn werk werd opgenomen in de repertoires van gezelschappen zoals het Companhia Nacional de Bailado, het Bolsjoi Ballet en Acosta Danza. Ukiyo-e is zijn meest recente balletcreatie, gemaakt voor het Grand Théâtre in Genève in 2022, zeventien jaar nadat hij er voor het eerst te gast was om Loin te maken.


Cherkaoui’s eerste opera-ervaringen waren als choreograaf voor Wagners Der Ring des Nibelungen in een regie van Guy Cassiers (Teatro alla Scala in Milaan). In 2014 regisseerde Cherkaoui in De Munt voor het eerst zelf een opera met de creatie van Shell Shock, a Requiem of War, een opera van Nicholas Lens met een libretto van Nick Cave. Later regisseerde hij Rameau’s Les Indes galantes en Glucks Alceste voor de Bayerische Staatsoper en Satyagraha van Glass voor Theater Basel, Komische Oper Berlin en OBV. In 2018 regisseerde hij bij OBV samen met Damien Jalet de opera Pelléas et Mélisande van Debussy, met een scenografie van Marina Abramović. Cherkaoui’s balletcreaties voor OBV, zoals Fall, Exhibition en Requiem, en de wederopvoeringen van zijn Faun, L’Oiseau de feu, Memento Mori, Mea Culpa en Noetic zijn het gezicht van het gezelschap internationaal mee gaan bepalen.


Cherkaoui leidt daarnaast zijn eigen hedendaagse dansgezelschap Eastman in Antwerpen. Zijn meest recente stukken zijn Nomad, 3S en Vlaemsch (chez moi), die momenteel internationaal touren. Cherkaoui choreografeerde verschillende muziekvideo’s en concerten van Beyoncé: onder meer een medley-uitvoering van het album Lemonade voor de Grammy Awards 2017 en de muziekvideo van Apesh**t van Beyoncé en Jay-Z. Op Broadway creëerde hij de choreografie voor Jagged Little Pill, een musical gebaseerd op het oeuvre van Alanis Morissette, en in Frankrijk Starmania op muziek van Michel Berger et Luc Plamondon. Hij maakte choreografieën voor langspeelfilms zoals Lukas Dhonts Girl, Joe Wrights Anna Karenina en Cyrano, en Rebel van Adil & Bilall.


Cherkaoui werd bekroond voor zijn werk met onder andere een Prix Benois de la Danse, twee Olivier Awards, de Prijs voor Vlaamse Podiumkunsten, drie titels als ‘choreograaf van het jaar’ door het toonaangevende magazine Tanz en de Jacob’s Pillow Dance Award.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons