Now Playing: Salome

In bijna alle grote Europese steden werden operahuizen gebouwd op centrale pleinen, in de omgeving van scholen, naast het stadhuis, het gerechtsgebouw – zoals in Gent – of in de nabijheid van een station – zoals in Antwerpen. Niet toevallig dus dat Opera Ballet Vlaanderen verhalen vertelt over wat er zich allemaal rondom ons afspeelt. En jongeren spelen een cruciale rol in die verhalen over vandaag en morgen. Vandaar dat we binnen deze inspiratiepagina zullen focussen op de hedendaagse relevantie van de voorstelling waar jullie naar komen kijken. Hop hop!

2425 SAL Productiebeeld Salome Ersan Mondtag c Annemie Augustijns OBV 5 A8615

OPERA, BALLET, VONK?

Gesamtkunstwerk, samen iets groots vertellen: ontdek op onze scholenpagina meer over de ontstaansgeschiedenis van onze totaalkunstvormen, hoe vernieuwing al van bij het begin vervat zit in het dna van opera en ballet en hoe een cultuurorganisatie als OBV nu concreet werkt?

SALOME IN 3 KERNWOORDEN

Een schandaalstuk

Richard Strauss baseerde zich voor zijn derde opera op het omstreden theaterstuk van Oscar Wilde (gepubliceerd in 1893). Een theaterstuk waarvan Wilde zelf nooit een opvoering heeft kunnen bijwonen doordat hij in die periode in hechtenis zat omwille van zijn zogenaamde ‘illegale homoseksuele activiteiten’. Niet alleen de auteur maar ook het theaterstuk was omstreden omwille van de opvoering van de Bijbelse personages, iets wat indertijd not done was. In Engeland zijn publieke voorstellingen van Salomé zelfs nog verboden gebleven tot 1931.Toen Richard Strauss in 1902 een Duitstalige versie bijwoonde van Wildes toneelstuk (in een regie van Max Reinhardt) sloeg de ‘Salomenia’ ook bij hem toe. Strauss baseerde zich rechtstreeks op het theaterstuk van Wilde en herwerkte het tot een eenakter in vier scènes die door instrumentale tussenspelen naadloos in elkaar overgaan. Ondanks het daverende succes kreeg ook de opera de reputatie van een schandaalstuk, waarbij de gangbare mening werd: schitterende muziek maar een door en door immoreel onderwerp.

Salomenia – een Bijbelse hype

Hoewel prinses Salome een zeer summiere passage heeft in de Bijbel, waar ze zelfs niet bij naam wordt genoemd, groeide ze uit tot een ware hype. De stiefdochter van koning Herodes is de inspiratiebron geweest voor vele kunstenaars waardoor we bijna kunnen spreken over een ‘Salomenia’. Maar welke beeldvorming heerst er van dat eigenzinnige operapersonage van Strauss? Kan ze louter herleid worden tot femme fatale die haar seksuele aantrekkingskracht inzet om een man bewust de dood in te jagen? Of is het net door toedoen van de mannelijke blik dat ze geframed wordt als ‘een seksueel monster’? Een idee dat zowel in Wildes theaterstuk als Strauss’ opera geopperd wordt. In Ersan Mondtags regie is er ook oog voor het revolutionaire karakter van de prinses. Salome weet welke volkswoede ze zal evoceren wanneer ze het hoofd van Johannes de Doper (Jochanaän in de opera) eist. In dat opzicht eist ze daardoor ook het einde van een (sub)dictatuur op.

Groots, groter, grootst.

De regie van Ersan Mondtag wordt gekenmerkt door een zekere grootsheid, iets wat dus ook in de kostuums (die hij overigens zelf heeft ontworpen) en in het decor tot uiting komt. Zo dragen verschillende personages grauwe dikmaakpakken, anderen lijken dan eerder ontsnapt te zijn uit een sciencefictionfilm zoals Dune. De voorstelling is verre van realistisch vormgegeven en dat is een belangrijk onderdeel om Salome te lezen. Zeker doordat er veel geweld en grootse gebaren aanwezig zijn, bijna op een stipboekachtige wijze, kan de denkoefening starten. Waar kan die groteske en gewelddadige aanpak symbool voor staan?

Die grootsheid is ook een link met de grote leiderscultus die te ontwaren is in de voorstelling. Dictatoren (of in het geval van Herodes: een subdictator) die de liefde van hun volk proberen te winnen door imposante gebouwen en monumenten neer te zetten en daardoor een cultus van de Grote Leider creëren. Dat idee is ook terug te vinden in de vormgeving van Herodes’ paleis: twee imposante beelden (vervaardigd uit piepschuim) trekken de aandacht, de aanwezigheid van post-socialistische propaganda-architectuur etc. Terwijl de buitenkant van het paleis een sfeer van indoctrinatie en onderdrukking ademt, heerst binnenin pure decadentie, wat Herodes en zijn hofhouding uiteindelijk ten val brengt.

Zin in meer?

Lees zeker Salome ontsluierd, een artikel van dramaturg Piet De Volder.

Meer weten over Opera Ballet Vlaanderen? Bekijk onze bedrijsfvideo.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons