• Ballet

30 jaar Mozart / Concert Arias.

De dansers van toen aan het woord

door Maarten Boussery, do 23 jun 2022

Filip Van Roe OBV Mozart Concert Arias Ann Theresa De Keersmaeker Generale

In 1992 ging de voorstelling Mozart / Concert Arias. van Anne Teresa De Keersmaeker en haar dansgezelschap Rosas in première op het Festival van Avignon. Nu, 30 jaar later, zijn de dansers van toen te gast om de choreografie door te geven aan ons balletgezelschap. Cynthia Loemij en Johanne Saunier vertellen over het creatieproces en de première van toen, en delen hoe ze de herinstudering met onze dansers ervaren.

Johanne en Cynthia herinneren zich nog levendig de première in Avignon: de zuiderse wind die voelbaar was op het openluchtpodium, de sterren die schitterden in de heldere nacht boven de stad, de koude stenen van het pauselijk paleis waar de voorstelling plaatsvond… 'Ik begon spontaan te glimlachen bij het terugzien van het decor in de repetitiezaal', vertelt Cynthia. Ze hadden toen weinig besef welke impact de voorstelling zou hebben: 'Ik had al van het festival gehoord, maar ik was er nog nooit geweest en had geen specifieke verwachtingen. Wel merkten we dat dit voor Anne Teresa een heel belangrijke productie was en er veel prestige hing aan het festival', herinnert Johanne.

De in 1992 nog piepjonge dansers hebben de productie in Avignon niet alleen mogen opvoeren, ook bij het creatieproces waren ze nauw betrokken. 'We kregen van Anne Teresa veel verantwoordelijkheid om als danser zelf bewegingen en frases uit te denken', zegt Cynthia. 'Het verzamelen van materiaal was een lang en spannend proces, we werkten zowel individueel als in groep.' Hun inspiratie haalden ze bijvoorbeeld uit dierenbewegingen, gebarentaal, films en musicals. Op een organische manier ontwikkelde zich een bewegingstaal die uiteindelijk versmolt met de concertaria’s van Mozart.

22 MOZ00089 B Mozart Concert Arias archief Herman Sorgeloos3

'De grootste uitdaging is om hen in de stijl van Rosas te laten bewegen.'

Cynthia Loemij

Nu dragen Johanne en Cynthia de creatie over aan ons balletgezelschap. Ze zijn onder de indruk van de vakkennis van onze compagnie. 'De dansers luisteren, voelen wat je bedoelt en leren heel snel. De grootste uitdaging is om hen in de stijl van Rosas te laten bewegen', vindt Cynthia. Johanne legt uit dat daarbij vooral de manier van ademen en fraseren typerend is. 'Dat is de nalatenschap van Rosas. Andere dansers zouden niet op een natuurlijke manier fraseren zoals wij dat doen. Wij willen het beste in de dansers naar boven halen en hen deze techniek eigen maken.'

22 MOZ00089 B Mozart Concert Arias Kostuumrepetitiec Filip Van Roe

Er schuilt in de herinstudering Mozart / Concert Arias een extra uitdaging: elke rol in de productie is nauw verbonden met de danser die de rol in 1992 vertolkte. De toenmalige cast ontwikkelde elk voor zichzelf een specifieke persoonlijkheid om te spelen op scène. 'Er is een triestige danser, een vurig verlangende, een flirterige… Die karaktereigenschappen zijn sterk vervlochten met het stuk en we willen dat behouden', zegt Johanne. 'Casting is daarbij heel belangrijk', vult Cynthia aan. 'Tijdens de repetities merk je welke danser je kan matchen met welke rol. Je kijkt naar hun bewegingskwaliteit, maar je test ook of ze het leuk vinden om bepaalde dingen te doen. Zo krijgen de dansers een rol toebedeeld die op hun lijf geschreven is.'

'Tijdens de repetities merk je welke danser je kan matchen met welke rol.'

Johanne Saunier

22 MOZ00089 B Mozart Concert Arias archief Herman Sorgeloos2

Tot slot verklappen Johanne en Cynthia hoe het lesgeven hen bevalt. 'Het is een plezier om je skills en ervaringen door te geven aan jonge mensen', glundert Cynthia. 'Bovendien leer je de choreografie vanuit een andere hoek kennen.' Ook Johanne’s ogen lichten op. 'Ik wil die talentvolle dansers zoveel mogelijk bijbrengen — niet alleen techniek, maar ook de vreugde van het dansen. Ik wil hen individueel kunnen uitdagen, met als resultaat dat onze choreografie in elke vezel van hun lichaam zal leven', besluit ze.

Ontdek Mozart / Concert Arias.

Productiebeelden: © Filip Van Roe & archiefbeelden: © Herman Sorgeloos

Filip Van Roe OBV Mozart Concert Arias Ann Theresa De Keersmaeker Generale DSC9470
22 MOZ00089 B Mozart Concert Arias archief Herman Sorgeloos

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons