• Huis en mensen

De ateliers in Zele

vr 25 aug 2023

Zele

Opera Ballet Vlaanderen is werkzaam in verschillende locaties. We werken en spelen in de operagebouwen te Gent en Antwerpen en in het theater ‘t Eilandje te Antwerpen. Een goed bewaard geheim is dat we ook over een vierde locatie beschikken te Zele. In de Baaikensstraat 2C zijn namelijk onze ateliers gehuisvest.

Het decoratelier is 2837m² groot en herbergt sociale voorzieningen, burelen, een schildersvloer, metaalwerkplaats, schrijnwerkerij, rekwisietenatelier en magazijnen voor podium, rekwisieten en kostuums. In het schildersatelier (950 m²) werken specialisten die op vraag van de regisseur alle mogelijke technieken kunnen toepassen. Om het decor visueel te testen wordt alles op voorhand opgebouwd in de montagetoren (480 m²) die een hoogte heeft van 23,4 meter.

Om de kostuums goed te kunnen bewaren is een constante temperatuur van 18°C nodig. Daarmee proberen we te voorkomen dat vlooien, motten of schimmel op kostuums en schoenen komen door temperatuurschommelingen.

Omdat het een gevaarlijke omgeving is; worden er op regelmatige tijdstipppen controles uitgevoerd om de veiligheid van het personeel te garanderen. Vooral in de metaalwerkplaats en de schrijnwerkerij gaat het geluid vaak boven de 80 dB(A), waardoor gehoorbescherming nodig is. Ook is er blootstelling aan verschillende chemische agentia of UV-straling tijdens het lassen, zodat zij de nodige bescherming moeten dragen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons