De personages in Satyagraha

wo 8 feb 2023

Preview 2223 SAT Cherkaoui Repetitiebeeldc 0159 koenbroos

Philip Glass’ Satyagraha is een portretopera die het verhaal van de vrijheidsstrijder Mahatma Gandhi muzikaal vertolkt. Tijdens de spirituele trip zie je heel wat historische figuren die een belangrijke rol hebben gespeeld in Gandhi’s strijd passeren. We zetten ze even op een rijtje.

Mohandas Karamchand Gandhi

Gandhi, die in India was geboren en onder andere in Groot-Brittannië een opleiding tot jurist genoot, wordt gevierd als politieke en intellectuele leider van de Indiase onafhankelijkheidsbeweging tegen de Britse koloniale heerschappij. Als jonge advocaat in Zuid-Afrika, waar hij voor de rechten van de Indiase minderheid strijdt, ontwikkelt hij onder de naam Satyagraha, dat ‘kracht van de waarheid’ betekent, het idee van het geweldloze verzet. Zijn inspanningen betaalt hij met gevangenisstraffen en repressie. Zijn naam is vandaag synoniem voor geweldloos verzet, vrijheid en respect voor mensenrechten. Zijn engagement voor een rechtvaardige splitsing van de staatskas tussen India en Pakistan na de splitsing van het land in twee soevereine staten in 1947 stoot bij radicale krachten in India op groot verzet. Op 30 januari 1948 wordt Gandhi door een fanatieke Indiase nationalist doodgeschoten.

Kasturba Gandhi [Kasturbai]

Het huwelijk van Kasturba Makhanji Kapadia, dochter van een rijke handelaar, en Mohandas Gandhi wordt gearrangeerd door de ouders als beide kinderen zeven jaar oud zijn. Mohandas en Kasturba trouwen op de leeftijd van 13 jaar. Kasturba helpt in het huishouden van de familie Gandhi, terwijl Mohandas naar school gaat. Nadat haar man drie jaar lang alleen heeft gewerkt Zuid-Afrika, volgt Kasturba hem met hun kinderen. In het kader van de acties van de Satyagraha-beweging wordt ze echter opgesloten en moet ze dwangarbeid verrichten. Kasturba ondersteunt de politieke activiteiten van haar man daadkrachtig, vertegenwoordigt hem bij openbare toespraken en wordt een prominent woordvoerster, met name van de vrouwen.

Sonja Schlesin [Miss Schlesen]

De in Moskou geboren joodse Sonja Schlesin emigreert als jonge vrouw met haar familie naar Zuid-Afrika en wordt, op basis van een aanbeveling van de architect Hermann Kallenbach, secretaresse in het advocatenkantoor van Gandhi, dat ze tijdens zijn afwezigheid zelfstandig leidt. Ze redigeert onder andere de artikels van de Indian Opinion en wordt een geëngageerd activiste voor de burgerrechten. In 1908 schrijft ze Gandhi’s beroemde toespraak tegen de ‘Black Act’. Een jaar later wil ze deelnemen aan de toelatingsproef om rechten te gaan studeren. Ze wordt echter afgewezen omdat ze vrouw is. Pas aan het einde van leven krijgt ze de kans om de gehoopte rechtenstudies te beginnen. Ze heeft dan twintig jaar lang Latijn onderwezen op een school.

Preview 2223 SAT Cherkaoui Repetitiebeeldc 9324 koenbroos
Repetitiebeeld Koen Broos

Hermann Kallenbach [Mr. Kallenbach]

De in Litouwen geboren joodse architect met Duitse wortels is een gepassioneerd sportman. Hij wordt een van de grootste vertrouwelingen van Gandhi en wordt door hem beschreven als een zielsverwant. Hij stelt de Satyagraha-beweging een stuk grond ter beschikking in de buurt van Johannesburg, waarop hij de Tolstoj-boerderij sticht. Hij en Gandhi bewonen samen het ‘Satyagraha House’. Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, wordt Kallenbach als ‘vijandelijke buitenlander’ opgesloten in gevangenenkampen en tussen 1915 en 1917 vastgehouden als krijgsgevangene op het eiland Man. Kallenbach is geschokt door de opkomst van het nationaalsocialisme in Europa. Het maakt van hem een fervente aanhanger van de zionistische beweging.

Veerammal Naidoo [Mrs. Naidoo]

Veerammal Naidoo is de vrouw van een van de grootste medestrijders van Gandhi, Thambi Naidoo. Terwijl Thambi een groot aantal gevangenisstraffen uitzit wegens de Satyagraha-acties moet Veerammal Naidoo voor het gezin zorgen en keert het lot zich verschillende keren tegen haar, onder andere in de vorm van een miskraam. Op de Tolstoj-boerderij wordt ze de kok van de Satyagrahi’s. In 1913 is ze een van de vrouwen die de mijnwerkers van Newcastle overhalen om te staken. Ze is hoogzwanger als ze voor haar engagement door de Zuid-Afrikaanse autoriteiten wordt gearresteerd en veroordeeld tot drie maanden dwangarbeid in de gevangenis van Pietermaritzburg. Een dag na haar vrijlating brengt ze hun zoon Mithalin ter wereld. Als Gandhi in 1914 Zuid-Afrika verlaat, geven Thambi en Veerammal Naidoo vier van hun minderjarige zonen mee met Gandhi, zodat ze in India later voor de Indiase onafhankelijkheid kunnen strijden. Gandhi zorgt ervoor dat de kinderen in de hervormde school van Rabindranath Tagore in Santiniketan school kunnen lopen. Een van de zonen, Pakiri, sterft in 1916 in de ashram van Gandhi. Daarop wil Thambi zijn andere zonen terug.

Preview 2223 SAT Cherkaoui Repetitiebeeldc 9027 koenbroos
Repetitiebeeld Koen Broos

Rustomjee Jiwanji Ghorkhodu [Parsi Rustomji]

De rijke Indiase zakenman is in 1894 medestichter van het Natal Indian Congress. Hij wordt herhaaldelijk gearresteerd voor zijn steun aan de protestacties van Gandhi. Tijdens zijn gevangenschap in de gevangenis van Pietermaritzburg wordt de Parsi zijn religieuze kledij afgenomen, waarna hij in hongerstaking gaat. Na protesten in Zuid-Afrika en India krijgt hij zijn kledij uiteindelijk terug en wordt hij overgebracht naar de gevangenis van Durban, waar hij herhaaldelijk door de cipiers wordt aangevallen. Zijn engagement voor het goede doel is groot. Zo is hij onder meer de oprichter van het Indian Hospital Durban, de M. K. Gandhi Library, de Parsee Rustomjee Hall en van verschillende weeshuizen.

Jane Alexander [Mrs. Alexander]

Er is weinig bekend over Jane Alexander, de vrouw van de politiecommissaris van Durban, die Gandhi bij zijn terugkeer redt van een woedende menigte door hem met haar paraplu van de menigte af te schermen en hem zo onder haar hoede te nemen. De Durban Mercury bracht verslag uit van de gebeurtenis - Gandhi knipte het krantenartikel uit en bewaarde het sindsdien zorgvuldig.

Krishna en Arjuna

Krishna en Arjuna zijn figuren uit de Indiase hindoegodsdienst. In de Bhagavad Gîtâ wijst Krishna, de hoogste godheid, de vorst Arjuna, de held van het epos, op het slagveld de weg naar het ethisch juiste handelen.

Ontdek Satyagraha

Preview 2223 SAT Cherkaoui Repetitiebeeldc 716 koenbroos
Repetitiebeeld Koen Broos

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons