• Synopsis

Game of Thrones avant la lettre

Het verhaal van The Indian Queen

vr 3 feb 2023

Preview 20191003 indianqueen 0810

Deze bloedstollende musical avant la lettre uit de 17e eeuw is een van de beklijvendste composities van Henry Purcell. Verwacht een politiek drama dat eindigt in een ravage waar de scenaristen van Game of Thrones nog iets van kunnen leren.

The Indian Queen is het relaas van de historisch onmogelijke strijd tussen Inca’s en Azteken. Tegen dit decor van barok exotisme ontvouwt zich een intrige die het midden houdt tussen politiek drama en familiesaga. De mysterieuze krijger Montezuma helpt het Peruviaanse leger aan een overwinning. Als beloning vraagt hij de hand van Orazia, dochter van de Inca-heerser. Wanneer die laatste weigert, wisselt Montezuma van kamp. Nu glorieert hij voor de Mexicanen, aangevuurd door koningin Zempoalla. Complicatie: haar zoon Acacis houdt ook van Orazia. Montezuma neemt de Inca en Orazia gevangen, waarna Zempoalla’s generaal Traxalla hen ontvoert om hen te executeren. In een poging om Orazia te redden, worden Montezuma en Acacis zelf gevangen genomen. Maar het wordt pas écht druk op het kruispunt van politieke en persoonlijke belangen wanneer ook Traxalla verliefd wordt op Orazia, en Zempoalla valt voor Montezuma. Volg je niet meer? We spoelen even door: een tovenaarsconsult, twee duistere huwelijksaanzoeken, een duel en een onverwachte verschijning later komt de ware identiteit van Montezuma aan het licht. Tegen die tijd is de ravage nog amper te overzien en waan je je in een seizoensfinale van Games of Thrones.


Preview 20191003 indianqueen 0415
©Frederic Lovino

De toeschouwer krijgt hier het beste van twee werelden. Enerzijds: ijzersterk theater, gespeeld door Britse acteurs van het allerhoogste niveau. Anderzijds: hartverscheurende muziek, in een intense vertolking door een van de meest gerenommeerde barokensembles ter wereld

Het beste van twee werelden

Deze nieuwe Indian Queen is een fluïde choreografie van disciplines. Theater, muziek en beeld vertolken verschillende perspectieven van eenzelfde verhaal – nu eens autonoom, dan weer in dialoog met elkaar. De toeschouwer krijgt hier dus het beste van twee werelden te zien. Enerzijds: ijzersterk theater, gespeeld door Britse acteurs van het allerhoogste niveau geregisseerd door Guy Cassiers. Anderzijds: hartverscheurende muziek, in een intense vertolking door een van de meest gerenommeerde barokensembles ter wereld: Le Concert d’Astrée. Emmanuelle Haïm – door de Engelse pers ooit ‘de Ms Dynamite van de Franse barok’ genoemd – leidt het geheel muzikaal in goede banen. Een unieke gelegenheid voor liefhebbers van top-notch theater én muziek.

Preview 20191003 indianqueen 0366
©Frederic Lovino

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons