Koop cadeaupapier voor het goede doel

Financiële steun aan artistieke projecten in de gezondheidszorg

di 12 dec 2023

20201210 145849 00038

Het Fonds Prinses Delphine van Saksen-Coburg is opgericht voor de fondsenwerving en financiering van initiatieven voor de integratie van kunst in de gezondheidszorg. Hare Koninklijke Hoogheid Delphine van Saksen-Coburg, prinses van België, schonk haar naam aan het fonds en is er ook erevoorzitter van. Het fonds verleent financiële steun aan artistieke projecten die dankzij de helende en troostende kracht van kunst de warme zorg in het UZ Gent versterken. Zo gaan ook middelen naar wetenschappelijk onderzoek naar de impact van kunst in de zorg, en naar opleidingen voor zorgpersoneel om kunst mee een plaats te geven in de behandeltrajecten van patiënten. Dan gaat het vooral over mensen die getroffen zijn door een chronische aandoening, of een ziekte met een belangrijke of dramatische impact op de levenskwaliteit.

Het Fonds werkt hiervoor graag samen met externe partners, zodat artistieke projecten in de zorg op een goed afgestemde wijze tot stand kunnen komen. Zo zijn er samenwerkingen met Gentse musea. Eén van de ultieme dromen is om een vorm van ‘roomservice’ voor kunsten aan bed te creëren: de patiënt die opgenomen is in het UZ Gent kiest via een digitaal platform een vorm van kunst die aan bed aangeboden worden, en op het afgesproken tijdstip komt een muzikant muziek spelen, een voorlezer voor lezen, een beeldend kunstenaar die samen met de patiënt een kunstwerk creëert op basis van hun verhaal.

Tot die ‘roomservice’ een feit is, lopen er al verscheidene initiatieven. Zo kwamen begin dit jaar enkele topmuzikanten van ‘Sounds for the Soul’ langs bij een patiënten op de afdelingen hematologie en revalidatie. Ze luisterden naar het verhaal van de patiënt, en speelden aansluitend muziek voor hen, geïnspireerd door hun verhaal. Ook zijn er intussen 3 vrijwilligers actief in het UZ Gent, opgeleid door het Lezerscollectief, die samen lezen met patiënten met kanker. We plannen uitbreiding naar andere afdelingen, zoals revalidatie, nierdialyse en kinderen- en jeugdpsychiatrie. Op de dag tegen kanker stelden we 8 vlaggen tentoon: textielkunstwerken die werden gemaakt in een co-creatie tussen patiënten en kunstenaars, onder deskundige curatie. Dit zijn enkele voorbeelden van de vele initiatieven die in de schoot van het Fonds Prinses Delphine hebben plaatsgevonden.

2 vellen exclusief ontwerp cadeaupapier in verschillend patroon - minimaal €8. Er zijn 4 patronen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons