OBV & Oekraïne

Koorlid Els Van Daele vertelt

wo 8 feb 2023

MG 9826

Februari 2022

De Russische troepen vallen Oekraïne binnen terwijl wij met het hele koor volop in het repetitieproces voor C(h)oeurs 2022 zitten.

Oekraïne lijkt ver weg tot er een mailtje binnenkomt dat wordt voorgelezen voor het hele koor: “ Ik ben een Oekraïense mezzosopraan en ik had me ingeschreven voor de koor auditie, maar sinds enkele dagen zit ik met mijn zoontje van 7 in een ijskoude schuilkelder. We horen de bombardementen buiten en we zijn bang. Ik weet niet wanneer en of ik hier zelfs weg geraak. Alstublieft, help ons. De wereld moet weten wat er hier gebeurt.”

Het wordt heel stil op het toneel en bij iedereen weegt de lading van haar woorden door.

Enkele dagen geleden stond zij nog - net zoals wij - op het toneel in het theater van Sumy en nu leeft Anastasiia Staroselska ondergedoken in een koude schuilkelder in de hoop dat de bommen stoppen met vallen en dat haar naasten en familie veilig zijn.

Oekraïne komt zo plots heel dichtbij.

Er wordt bijna onmiddellijk beslist om iets te doen: we zamelen geld in, zodat ze alvast naar België kan afreizen voor de auditie. Geld is geen allesomvattend wondermiddel en misschien een magere troost in zoveel leed, maar het is de beste oplossing die we hebben om haar en haar zoontje de kans te bieden op veiligheid.

Iedereen geeft iets naar eigen vermogen en we verzamelen een mooi bedrag dat haar de kans geeft te vertrekken uit de miserie.

De mens op zijn mooist.

000095

December 2022

De Oekraïense winter is begonnen aan haar opmars tegelijk met de Russische bombardementen op de energie-infrastructuur die deze oorlogswinter nog guurder maakt dan anders.

Om een antwoord te bieden op deze onmenselijke situatie wordt vanuit het koor en orkest geopperd om een benefietconcert te organiseren en de directie is meteen mee met het verhaal. Er worden ook meteen pins geproduceerd die tijdens de pauzes van alle voorstellingen van Ernani in december en januari verkocht worden. De actie wordt een enorm succes en overtreft met ruim 25.000 euro aan inkomsten onze meest hoopvolle verwachtingen. De collega's van koor en orkest, die onze verkopers van dienst waren, bleken uitstekende peters en meters voor dit project.

En ons publiek heeft blijk gegeven van een enorme vrijgevigheid en tomeloze solidariteit.

De mens op zijn mooist.

MG 4062 flattened white

26 februari 2023

Al 1 jaar oorlog: een verjaardag die niet uitnodigt tot feest.

Maar laat dit benefietconcert een uitnodiging zijn naar iedereen die de muziek en de hoop in het hart draagt. Voor uw heel welkome bijdrage wordt u beloond met prachtige muziek, gebracht door het Pocket Orchestra - met leden van het Symfonisch orkest van Opera Ballet Vlaanderen en het vrouwenkoor van Opera Ballet Vlaanderen, met als 1 van haar leden de Oekraïense mezzosopraan waarover ik u daarnet sprak.

Voor haar konden we gelukkig het verschil maken en dat hopen we, met jouw hulp, voor nog vele anderen te kunnen doen. 1 jaar oorlog in Oekraïne is geen reden tot feest, maar laten we vieren dat we als mens soms niet anders kunnen doen dan hoopvol te blijven.

De mens op zijn mooist.

000201

Het goede doel: HOTSPOT

Er rest mij u enkel nog iets te vertellen over het goede doel dat wij steunen met de inkomsten van al onze activiteiten. Die gaan namelijk integraal naar HOTSPOT, een locale en kleinschalige NGO die actief is in de regio van Dnipro (Centraal-Oost-Oekraïne), die we hebben leren kennen via één van onze orkestleden, Traudi Helmberger. Zij heeft vorig jaar zelf de contacten gelegd met deze organisatie bij een humanitair bezoek aan Oekraïne.

HOTSPOT is vooral actief in de pas bevrijde gebieden waar de ravage groot is. Ze voorzien in de eerste noden voor de grotendeels ontheemde en dakloze bevolking: warme maaltijden (via mobiele keukens), satellietverbindingen en powerbanks (om contact te houden met familie en naasten), medicatie en medisch materiaal. Maar de noden groeien en veranderen elke dag. Daarom kozen we ervoor een initiatief te steunen dat uit de bevolking zelf is ontstaan en dat daardoor ook de noden van de bevolking begrijpt en snel kan bijsturen waar nodig. Door de keuze voor een kleine NGO wordt het geld ook niet opgeslokt door administratieve of werkingskosten, maar komt het rechtstreeks bij de noodlijdende bevolking terecht.

Met de opbrengst van de pinverkoop tijdens Ernani, is er al een tweedehands terreinwagen aangekocht die met de mobiele keukens in de regio zal rondrijden. Op de lijst nu staan nog starlinkverbindingen, powerbanks, tenten, medicatie.

Bestel hier je tickets voor het benefietconcert

MG 2516 graded

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons