Beluister de playlist van White Flag

De goddelijke mix van elektronisch en akoestisch

do 28 mrt 2024

White flag

Het Gentse electroduo Nid & Sancy (Bart Demey en Tania Gallagher), dat al te gast was op Pukkelpop, Dour Festival en de Gentse Feesten, zorgt in White Flag voor een klanktapijt van trance en elektronische clubbeats. Ze vertellen over de mythische mix van elektronisch en akoestisch die ze voor de voorstelling componeerden.

In de schemering van de dageraad bezingen Claessens' godinnen (Challenge Gumbodete, Benjamin Abel Meirhaeghe en Lulu Obermayer) de overgave als laatste vorm van verzet. Ze hijsen samen de witte vlag. De soundtrack van de voorstelling bestaat uit gezangen van het Antwerp Queer Choir en uit elektronische composities van het elektroduo Nid & Sancy, dat zich liet inspireren door mythische verhalen en plekken.

'De allereerste veldopnames vonden plaats bij het oude Lappa in het noorden van Kreta, in de grotten nabij de Kerk van de Vijf Maagden. Volgens de legende werden de grotten, ooit Romeinse graven, bewoond door vijf vrouwen die werden vereerd en daar ook stierven. De kamers hebben een mooie galm. Mensen uit de buurt branden er vandaag nog steeds kaarsen, dus je kunt voelen dat het een zeer spirituele plek is. We deden voornamelijk vocale opnames daar. Een van de stukken, genaamd The Asshole of Beauty, begint en eindigt met fragmenten van die grotopnames', aldus Bart Demey en Tania Gallagher.

'We schreven ook een reeks evocaties en invocaties, ook wel communicaties met hogere geesten genoemd. Hiervoor waren we zeer geïnspireerd door een schilderij van de Pythia door John Collier. Het toont de Pyhia in een trance-achtige staat, terwijl gasvormige dampen door de scheuren in de vloer opstijgen. Het inspireerde A Perc & A Towel, Relapsing Statues en Hymn 51. Ejaculating Joy Under A Full Moon en 23 minutes of Joy, Semen & Leroy, zijn dan weer allebei een uitbundige lofzang op vreugde en overdaad.'
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons