Opera Ballet Vlaanderen op de Cour d'honneur van het Festival d'Avignon

do 24 mrt 2022

Avignon 1

Opera Ballet Vlaanderen is met een nieuw werk van choreograaf Jan Martens uitgenodigd op het Festival d’Avignon dat gepresenteerd zal worden op de befaamde Cour d’honneur. Het is de eerste keer in zijn geschiedenis dat het huis geselecteerd wordt voor het prestigieuze festival en het is achtendertig jaar geleden dat er nog een balletgezelschap op de Cour d’honneur mocht optreden.

De choreograaf Jan Martens maakt FUTUR PROCHE, een wereldcreatie voor vijftien dansers, twee kinderen en klavecimbelspeelster Goska Isphording. In FUTUR PROCHE gaat Jan Martens verder in zijn onderzoek rond het choreograferen op hedendaagse composities voor klavecimbel, zoals eerder in zijn solo ELISABETH GETS HER WAY en zijn eerste grote productie any attempt will end in crushed bodies and shattered bones. Deze laatste productie was vorig jaar al te gast in Avignon, maar FUTUR PROCHE zal nu te zien zijn op de ereplek die de Cour d’honneur is.

“Mensen kennen het klavecimbel vaak alleen maar als barokinstrument”, zegt Jan Martens. “Maar de gekozen composities voor FUTUR PROCHE tonen aan dat het repertoire zich wel degelijk vernieuwt en zich zelfbewust in de 21ste eeuw plaatst. Het instrument wapent zich voor de toekomst en sluit daardoor aan op het thema waar ik het in FUTUR PROCHE over wil hebben: hoe vinden we onszelf opnieuw uit nu we als Westerse wereld de scheuren beginnen te zien in onze vanzelfsprekend geachte onaantastbaarheid en rijkdom?”

© Joris van Oosterwijck

© Joris van Oosterwijck

Met Jan Martens en FUTUR PROCHE start een nieuw hoofdstuk voor Opera Ballet Vlaanderen. Martens is één van drie choreografen die door artistiek directeur Jan Vandenhouwe uitgenodigd zijn om als associate choreographer met de dansers van ons gezelschap te werken. “Op die manier blijven we het talent van onze klassiek getrainde dansers op de wereldkaart zetten”, vindt Vandenhouwe. Dat we in wereldpremière mogen gaan op het Festival d’Avignon, zegt veel over het internationaal vertrouwen in de kwaliteit van ons huis en de artiesten waarmee we samenwerken.”

FUTUR PROCHE zal in het najaar te zien zijn in DE SINGEL en in Opera Gent en gaat daarna op een internationale tournee.

In Avignon gaat de productie in wereldpremière op dinsdag 19 juli en is er nog te zien op 20, 21, 23 en 24 juli. Meer info: www.festival-avignon.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons