Persreacties op Satyagraha

De solisten, het koor, de muzikanten en de dansers, ze gooien hoge ogen in de pers.

di 17 jan 2023

Preview 2223 SAT Cherkaoui productiebeeldc Annemie Augustijns MG 4173

Verbluffend was het operakoor dat met élan de ingewikkelde ritmen van de groots opgezette koorscènes realiseerde. Het zal geen sinecure zijn geweest voor koorleider Jef Smits om zijn zangeressen en zangers tot zulke fantastische prestaties aan te zetten in een partituur met een volstrekt onbekende taal, verpakt in repeterende motieven en meanderende zanglijnen.

- Place de L'Opera

De ster van de productie is Stefan Cifolelli als Gandhi. Hij laat zijn heldhaftige tenor in twee uur lange noten en cyclische figuren onverminderd stralen; zelfs als hij door de dansers over het podium gesleurd, opgetild en meermaals over de kop getild word

- NRC

Preview 2223 SAT Cherkaoui productiebeeldc Annemie Augustijns MG 4431

Justin Hopkins endosse deux rôles, ceux de Lord Krishna et de Parsi Rustomji, avec grand talent. La voix de basse est d’une profondeur caverneuse et son charisme lui permet de camper ces personnages, notamment celui de Krishna, avec la majesté escomptée.

- Forum Opéra

Ik werd getroffen door de enorme virtuositeit en souplesse waarmee het eigen dansgezelschap de razend ingewikkelde choreografieën zowel solistisch als in ensembles uitwerkte. Knap ingestudeerd door Shintaro Oue.

- Place de L'Opera

Preview 2223 SAT Cherkaoui productiebeeldc Annemie Augustijns MG 5309

De pers over de Belgische première van Satyagraha in 2018

Zo rijk en beeldend, zo vol van groot verlangen en menselijk mededogen is Cherkaoui’s regie van Satyagraha. De hypnotiserende muziek van Philip Glass deed je bovendien mijlenver afdrijven van het hier en nu. Een pracht van een productie.****

- De Standaard


Satyagraha, letterlijk de kracht van de waarheid, is een mix van repetitieve en opzwepende orkestmuziek gedragen door een excellerend koor en een weelderige choreografie. Door de herhaling – Glass is de meester van de repetitieve muziek – raak je in een soort trance waardoor de opera van ruim 3,5 uur in een flits voorbij raast.

- De Tijd

Dat alle neuzen in dezelfde richting wijzen is grotendeels de verdienste van Sidi Larbi Cherkaoui die als choreograaf voor deze productie de regie in handen nam. Laat Satyagraha zich hier nog ervaren als een opera? Niet helemaal. Als een balletavond dan? Ook niet. Deze Glassbewerking voelt als een totaalervaring waarin ook het publiek een speler wordt. Bij zoveel inzet in de orkestbak en op het podium kan je niet onbewogen blijven.

- Gazet van Antwerpen

Preview 2223 SAT Cherkaoui productiebeeldc Annemie Augustijns 34 A4028

De grote troef hier is de vloeiende en organische integratie van alle zangers (solisten en koor) en dansers in één choreografie. Een verbluffende, totale versmelting van dans, zang en orkestklank.

- Klara

Glass en Cherkaoui lijken voor elkaar geboren: de eindeloze melodieën van de componist en de tijdloze bewegingsenergie van de choreograaf grijpen naadloos ineen.

- FIT

Ontdek Satyagraha

Preview 2223 SAT Cherkaoui productiebeeldc Annemie Augustijns 34 A4319 1
Foto's ©Annemie Augustijns

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons