Wim Henderickx (1962-2022)

ma 19 dec 2022

Preview Wim Henderickxportret1 22 BEK Filip Van Roe

Op zondagmiddag 18 december 2022 is componist Wim Henderickx onverwachts thuis overleden op 60-jarige leeftijd. Zijn belang voor het Vlaamse én internationale muziekleven valt moeilijk te overschatten. Ook zijn band met ons huis was bijzonder. Door de jaren heen componeerde hij er Achilleus (een jongerenopera), Requiem (zijn bewerking van Fauré voor de gelijknamige voorstelling van Sidi Larbi Cherkaoui) en onlangs De Bekeerlinge, zijn grote opera die nog dit voorjaar in première ging. Altijd viel daarbij Wims openheid op: voor andere muzikale invloeden, voor nieuwe publieken, voor andere meningen … Maar hij was ook vooral één en al warmte, energie, passie: een componist én een mens uit de duizend die een hele generatie musici inspireerde en hedendaagse klassieke muziek als geen ander dicht bij de mensen bracht. Daar leefde hij voor, daarvoor bleef hij onophoudelijk plannen maken.

Wim was naast begenadigd componist ook slagwerker en gaf les aan de conservatoria van Antwerpen en Amsterdam. Bovenal is hij wellicht de meest enthousiasmerende kunstenaar die Vlaanderen ooit had - zijn inzet voor de verschillende communities, voor jonge artiesten en zijn open blik op de wereld maakten hem uniek.

Wim Henderickx studeerde compositie en percussie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (AP Hogeschool) en sonologie aan het Ircam in Parijs en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

In zijn composities liet Wim zich inspireren door veel culturen. Hij schreef werken voor opera, muziektheater, orkest, koor, harmonieorkest en kamermuziek. Elektronica hebben vaak een belangrijke plaats in zijn werk. Tussen 2004 en 2010 werkte hij aan zijn Tantric cycle. In opdracht van de Koningin Elisabethwedstrijd componeerde hij Canzone voor stem en piano, voor de halve finales in 2008. In 2016 ging Blossomings voor koor, trompet en elektronica in première in LSO St Luke's in Londen met de BBC Singers, Marco Blaauw en dirigent Martyn Brabbins. Requiem maakte hij voor Opera Ballet Vlaanderen in 2017 in samenwerking met choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui. Zijn Cello Concerto (Sangita) ging in première met Jean-Guihen Queyras en het Antwerp Symphony Orchestra op de Cello Biënnale in Amsterdam en Enigma VII voor orkest ging in 2019 in première in de Royal Albert Hall in Londen. Songs of Nature kreeg een online wereldpremière op het Klarafestival 2021, een live première in Shanghai in China en in 2022 won deze productie de Chinese GanLan Art Award.

Wim was huiscomponist bij Muziektheater Transparant sinds 1996, waar hij tal van muziektheaterwerken realiseerde en internationaal veel erkenning kreeg. In 2013 werd Wim Henderickx artist in residence bij het Antwerp Symphony Orchestra. Ook bij HERMESensemble was hij in residentie. Hij was de bezieler van Soundmine, de zomercursus voor jonge componisten van Musica Impulscentrum.

In mei 2022 ging zijn opera De Bekeerlinge (The Convert) in première in Opera Ballet Vlaanderen in Antwerpen en werd de meest succesvolle hedendaagse productie in dit operahuis in meer dan 20 jaar. Deze productie is later dit seizoen nog te zien in de Opera de Rouen en was te zien op OperaVision.eu tot december 2022.

Wim zat nog boordevol plannen.

Ontdek het herdenkingsconcert van Wim Henderickx

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons