Persreacties op Satyagraha

‘Een verbluffende, totale versmelting van dans, zang en orkestklank’, zo klonken de lovende woorden op Klara toen Philip Glass’ meesterwerk Satyagraha in 2018 zijn Belgische première beleefde in Gent.

di 17 jan. 2023

Preview BAP2814 koen Broos
Zo rijk en beeldend, zo vol van groot verlangen en menselijk mededogen is Cherkaoui’s regie van Satyagraha. De hypnotiserende muziek van Philip Glass deed je bovendien mijlenver afdrijven van het hier en nu. Een pracht van een productie.****

- De Standaard

Satyagraha, letterlijk de kracht van de waarheid, is een mix van repetitieve en opzwepende orkestmuziek gedragen door een excellerend koor en een weelderige choreografie. Door de herhaling – Glass is de meester van de repetitieve muziek – raak je in een soort trance waardoor de opera van ruim 3,5 uur in een flits voorbij raast.

- De Tijd

Dat alle neuzen in dezelfde richting wijzen is grotendeels de verdienste van Sidi Larbi Cherkaoui die als choreograaf voor deze productie de regie in handen nam. Laat Satyagraha zich hier nog ervaren als een opera? Niet helemaal. Als een balletavond dan? Ook niet. Deze Glassbewerking voelt als een totaalervaring waarin ook het publiek een speler wordt. Bij zoveel inzet in de orkestbak en op het podium kan je niet onbewogen blijven.

- Gazet van Antwerpen


De grote troef hier is de vloeiende en organische integratie van alle zangers (solisten en koor) en dansers in één choreografie.

- Klara

Glass en Cherkaoui lijken voor elkaar geboren: de eindeloze melodieën van de componist en de tijdloze bewegingsenergie van de choreograaf grijpen naadloos ineen.

- FIT

Ontdek Satyagraha

Foto ©Koen Broos

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons