Samson et Dalila

Info en tickets

Samson et Dalila

Samson et Dalila

Camille Saint-Saëns

a5cP60000008hO2IAI-a0bb0000009ZK8LAAW


'Geef mij maar degelijke Zwitserse saaiheid, want ik kan dit boeiende bestaan in Azië niet langer aan.' -Omri Nitzan & Amir Nizar Zuabi, citaat uit Moord van Hanoch Levin

Een verrassend actuele opera over de mechanismen van het fanatisme: het bijbelse verhaal van Samson en Dalila toont op exemplarische wijze hoe verzoening faalt door religieus-politieke motieven. Aan de hand van de onmogelijke liefde tussen de Jood Samson en de Filistijnse Dalila toont Camille Saint-Saëns het dodelijke conflict tussen twee vijandige culturen en godsdiensten. Samson en Dalila offeren hun persoonlijke geluk op voor hun religieuze idealen, aangespoord door de politieke raadgevers (Opperpriester, Satraap van Gaza, een oude Hebreeër). De opera eindigt met de instorting van de Dagontempel en de dood van alle aanwezigen door toedoen van de diep vernederde Samson. Het volk van Israël is bevrijd, maar de conditio humana voor een verzoening tussen de vijanden blijft een utopie.

Het Palestijns-Israëlische regieteam met de jonge Amir Nizar Zuabi en de ervaren Omri Nitzan plaatst de complexe relaties tussen de onderdrukten en de onderdrukkers in het centrum van hun visie op het stuk. Het uitgangspunt: de ironie van de geschiedenis heeft de rollen omgekeerd, het geweld in de relaties is hetzelfde gebleven. De gemeenschappelijke scenische reflectie van het regieteam over het heden – in de spiegel van het archetypische verhaal van Samson en Dalila – richt onze blik niet alleen op de bloedige relaties tussen Israël en Palestina, maar op alle actuele conflicten tussen volkeren die elkaar vijandig gezind zijn, conflicten die inmiddels ook Europa bereikt hebben. De regie van Nitzan en Nizar Zuabi is het symbool van de hoop dat vrede en verzoening geen utopie mogen blijven – en dit met groot respect voor elke noot en elke regel van dit centrale werk uit het Franse operarepertoire.

De muzikale leiding is in handen van de jonge Tsjechische dirigent Tomás Netopil, die al in talrijke gerenommeerde internationale concertzalen en operatheaters te gast was.


De makers


Foto's


Data

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons