Lohengrin

Info en tickets

Lohengrin

Lohengrin

Richard Wagner (1813 - 1883)

a5cP60000006MbuIAE-a0bb000000tygm7AAA


De kers op de taart voor onze Wagner-adepten: Lohengrin. Opera Vlaanderen presenteert een nieuwe lezing van de stilistisch meest geavanceerde romantische opera van Wagner door de Amerikaanse topregisseur David Alden. Zowel een hoogtepunt als een glorieus afscheid van het genre. Ook in Lohengrin staat Wagners favoriete thema van de verlossing centraal, maar deze keer ligt de klemtoon op de illusie ervan.

Een legende vertelt dat op een dag een wonderlijke held aankwam in het Scheldeland, in een bootje getrokken door een zwaan. Hij hielp een vervolgde vrij te pleiten van schuld en huwde een jong meisje. Maar toen deze hem vroeg wie hij was en vanwaar hij kwam, moest hij afscheid van haar nemen en terug vertrekken, alles achterlatend.

Door de situering van de Lohengrin-legende in een historische context - het Duitse Rijk in de 10de eeuw - wist Richard Wagner een onmiskenbaar maatschappelijke dimensie te verlenen aan sprookjesachtig materiaal. De onbegrepen Lohengrin, die onvoorwaardelijke liefde en vertrouwen vraagt, staat voor de metafysisch gedreven kunstenaar wiens ‘zending’ intuïtief moet worden begrepen.

Regisseur David Alden, die onder meer bekend staat voor zijn virtuoze behandeling van koor- en massascènes, is de gedroomde figuur om de politieke en sociale dimensies van Wagners opera te belichten. Na zijn entree met Pelléas et Mélisande in 2017—2018 staat de Argentijnse maestro Alejo Pérez weerom garant voor een gedreven muzikale leiding. Lohengrin is een coproductie met Royal Opera House Covent Garden in Londen.

Coproductie met Royal Opera House Covent Garden, Londen

4 uur 40 min., incl. 2 pauzes

Gratis inleiding 45 min. voor aanvang van elke voorstelling.

Duits met Nederlandse boventiteling


De makers


Foto's


Data

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons