Don Carlos

Info en tickets

Don Carlos

Don Carlos

Giuseppe Verdi (1813-1901)

a5cP60000006MauIAE-a0b0N00001J8nLvQAJ


Met zijn levenswerk Don Carlos, gebaseerd op de theaterklassieker van Friedrich Schiller, componeerde Giuseppe Verdi een zinnelijke tragedie over de onmogelijke liefde tussen de Spaanse koningszoon Carlos en zijn jonge stiefmoeder Elisabeth. In ruil voor vrede met Frankrijk huwde zij Carlos‘ vader, de hardvochtige Filips II. Als er iemand is die Carlos uit zijn zelfgekozen slachtofferrol kan helpen, dan is het zijn loyale vriend Rodrigo, die zich onder levensgevaar inzet voor het door Spanje geterroriseerde en opstandige Vlaanderen. Er ontstaat een gevaarlijk spel van politieke belangen en amoureuze intriges.

De grenzen tussen herinnering en wensdroom, tussen religie en waanzin vervloeien. Don Carlos is een passioneel verhaal over de mens in al zijn twijfel en kwetsbaarheid, binnen een maatschappelijk systeem waarin de ideologische fronten keihard geworden zijn. Als pleidooi voor humanisme en idealisme is het een gedroomde seizoensopener.

Opera Ballet Vlaanderen presenteert Don Carlos in de definitieve gestalte die Verdi gaf aan zijn Franstalige grand opéra. Regisseur Johan Simons, een van de belangrijkste Europese theatermakers van het moment, is al geruime tijd gefascineerd door de explosieve en revolutionaire thematiek van Schillers oorspronkelijke stuk.

Samen met beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck en kostuumontwerpster Greta Goiris ontwikkelt hij een scenische wereld die radicaal vanuit het perspectief van Don Carlos is gedacht: theatraal, onvatbaar en fundamenteel oneerlijk. De beeldtaal verwijst onder meer naar het oeuvre van kunstenaars uit de 16de-eeuwse Nederlanden zoals Pieter Bruegel en Hiëronymus Bosch. In deze nieuwe productie van Verdi’s meesterwerk treedt de Argentijnse dirigent Alejo Pérez aan als muziekdirecteur van het huis.

Coproductie met Opera Wrocławska en de Belgische Tax Shelter in samenwerking met Podiumfonds

4 uur, incl. pauze

Gratis inleiding 45 min. voor aanvang van elke voorstelling.

Gratis nagesprek op woensdag 30 okt (Gent) vlak na de voorstelling met artistiek directeur Jan Vandenhouwe en solist Mary Elisabeth Williams

Frans met Nederlandse en Engelse boventiteling


De makers


Foto's


Data

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons