Ernani

Info en tickets

Ernani

Ernani

Giuseppe Verdi (1813-1901)

Data en tickets € 15 - € 137
a5c5p000000XhiUAAS-a0b0N00001NDaNSQA1


Het zelden uitgevoerde Ernani wordt vaak Giuseppe Verdi’s eerste meesterwerk genoemd. De Italiaanse grootmeester gaf met dit lyrische drama een nieuwe wending aan zijn artistieke oeuvre. De magistrale muziek en het meeslepende verhaal over de onmogelijke liefde tussen Ernani en Elvira worden voor Opera Ballet Vlaanderen nieuw leven ingeblazen door twee jonge talenten, dirigent Michele Spotti en regisseur Barbora Horáková.

Verdi was na zijn vroege opera’s Nabucco (1842) en I Lombardi (1843) op zoek naar een nieuwe wending binnen zijn artistieke parcours. Zijn wens was een ‘vurig, actievol, maar wel kernachtig dramatisch werk’ te creëren. De componist verliet de overwegend maatschappelijke insteek – die zo belangrijk was tijdens het Italiaanse eenmakingsproces – en bracht het individu op de voorgrond. De ideale grondstof voor zijn Ernani (1844) vond hij in Victor Hugo’s Hernani, ou l'Honneur Castillan (1830). Dat theaterwerk vormde een van de sleutelwerken van de Franse romantiek, waarin de nadruk kwam te liggen op rauwe en realistische emoties.

De opera speelt zich af in het 16e-eeuwse Spanje. Om de dood van zijn vader te wreken rebelleert de outcast Ernani tegen Don Carlos, de latere keizer Karel V. Een complexe intrige ontwikkelt zich: Ernani en Elvira houden van elkaar, maar Elvira is verloofd met de vertrouweling van de koning, Silva. Als blijkt dat Don Carlos zelf met Elvira wil trouwen, komt Ernani in een persoonlijk én politiek kluwen terecht dat enkel tragisch kan eindigen…

Coproductie met Theater St. Gallen en Staatstheater Mainz

2 uur 40 min, incl. 1 pauze

Gratis inleiding 45 min. voor aanvang van elke voorstelling.

Gratis nagesprek op zondag 27 dec (Antwerpen) en zondag 17 jan (Gent) vlak na de voorstelling.

Italiaans met Nederlandse en Engelse boventiteling


De makers


Foto's


Data en tickets

€ 15 - € 137

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons