• Opera

Der Silbersee wint Franse prijs beste Europese coproductie

Regisseur Ersan Mondtag wordt geprezen als

Mon, Jun 13, 2022

Der Silbersee 3c Annemie Augustijns

Het Franse Syndicaat van Recensenten kende op 13 juni in Parijs de prijs voor beste Europese co-productie toegekend aan Der Silbersee.

Volgens de jury verdient Opera Ballet Vlaanderen de prijs voor “de herontdekking van een werk van Kurt Weill dat even exuberant en inventief is als de regie van Ersan Mondtag die met zijn 35-jarige leeftijd gerekend mag worden tot een van de belangrijkste namen in de nieuwe Duitse scène.”

Bij OBV vertaalde Ersan Mondtag het verhaal - van een politieman die uit medelijden een dief onder zijn hoede neemt - naar de nabije toekomst waarin een theatergezelschap het stuk wil opvoeren in een samenleving die opnieuw afglijdt naar het fascisme. In zijn bekende stijl pakte Mondtag uit met spectaculaire decors en kostuums van Josa Marx, die allemaal in huis werden gerealiseerd door onze decor- en kostuumateliers.


Der Silbersee 1c Annemie Augustijns
Een foto van Der Silbersee (c) Annemie Augustijns

Hoofdrollen werden vertolkt door Benny Claessens, Daniel Arnaldos, Elsie De Brauw, James Kryshak, Marjan De Schutter en Hanne Roos. Het internationaal geprezen Koor Opera Ballet Vlaanderen en het Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen stonden onder leiding van Karel Deseure. Het was de tweede regie van Mondtag voor OBV na Der Schmied von Gent (2020), een productie die eveneens internationale prijzen won.

Deze productie van Der Silbersee werd meteen een eclatant succes bij pers en publiek. “De snijdende maatschappijkritiek die op een haast speelse manier wordt opgevoerd, de constante humoristische ondertoon, de excentrieke maar visueel sterke kostuums en het vakmanschap van acteurs, zangers en muzikanten, smeden dit werk tot een wild en broeierig geheel,” oordeelde De Standaard.
“Les idées se transmettent dans un pur plaisir des yeux et des oreilles,” vond het Franse Opéra Online. En het Nederlandse NRC zag “Briljant anti-theater”.

Der Silbersee is een co-productie met de Opéra nationale de Lorraine in Nancy waar de productie in het seizoen 2023-2024 te zien zal zijn.Der Silbersee 2c Annemie Augustijns
Foto uit Der Silbersee (c) Annemie Augustijns

Het was al de 59ste keer dat het Syndicat professionel de la critique théâtre, la musique et la danse - dat dit jaar haar 150ste verjaardag viert - haar prijzen uitreikte, dit keer in het Théâtre de la porte Saint-Martin in Parijs. Ersans fantasierijke werelden gecombineerd met zijn vlijmscherpe kijk op wat er vandaag rondom ons gebeurt, maakt van hem een boeiend kunstenaar om opera in het nu te plaatsen. We kunnen nu al verklappen dat we zijn tomeloze verbeelding in de toekomst nog zullen zien bij Opera Ballet Vlaanderen...

Ersan Mondtagc William Minke
Portret Ersan Mondtag (c) William Minke

Sign up for our newsletter

Follow us