• Opera

3 muzikale hoogtepunten uit Die Fledermaus

wo 18 okt 2023

Wienbibliothek ausstellung2019 jacques offenbach franz von suppe wiener operette fledermaus

Die Fledermaus is niet voor niets één van de meest bekende werken van Johann Strauss II en één van de meest gespeelde operettes van het repertoire: de oorwurmen in de partituur zijn haast niet te tellen. We halen er drie hoogtepunten uit.

De ouverture


De ouverture van Die Fledermaus volgt geen klassieke structuur, maar geeft een voorproefje van de aanstekelijke melodieën die in de operette te horen zullen zijn. Hoewel ze vol zit met verschillende melodieën, bevat ze ook een wals voor de strijkers, die gedurende de hele operette terugkomt. De wervelende strijkers klinken als een bruisend glas champagne, een waterval van ritmisch plezier.

Mein herr Marquis


De kamermeid Adele loopt haar baas Gabriel von Eisenstein tegen het lijf op een feest. Hij denkt haar te herkennen, maar zij kan hem ervan overtuigen dat een kamermeid als zij nooit op zo'n feest terecht zou komen. Eisenstein trapt in de val, terwijl de andere feestgangers kostelijk met de situatie lachen. De aria uit het tweede bedrijf wordt niet voor niets 'het lied van de lach' genoemd en is wellicht de bekendste aria uit het stuk. De sopraan en het koor laten hoorbaar plezier in dit feestelijke muziekstuk horen.

Im Feuerstrom der Reben

Een aanstekelijke lofzang op dé drank van het ultieme feest: champagne! Het begint met een allegro con brio dat alle personages al in een samenzang verenigt: 'Die Majestät wird ringsum im Land anerkannt!' Als er een koning mag heersen, dan is het Champagne de Eerste, aldus de feestgangers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons