• Huis en mensen

Audiodescriptie van dans- en operavoorstellingen

Voor mensen die blind of slechtziend zijn, voorzien we per seizoen een productie met audiodescriptie.

wo 11 mei 2022

Via een headset krijg je een beschrijving te horen van wat er op scène gebeurt. Een stem vertelt wat er te zien is, als aanvulling op de muzikale beleving. De ondersteuning die we voorzien voor mensen met een visuele beperking ontstond enkele jaren geleden na een rondleiding in onze operagebouwen met VeBeS (Vereniging van Blinden en Slechtzienden). Aangemoedigd door hun enthousiasme worden we sindsdien geïnspireerd om bestaande activiteiten te herdenken: een touch tour is zoveel spannender, een inleiding op de voorstelling met een pittig detail over de kleur van een jurk zoveel sprekender. Toen ontstonden de eerste dromen en plannen om audiodescriptie te kunnen voorzien bij voorstellingen.

Die droom kon werkelijkheid worden dankzij de Universiteit Antwerpen. Er werd een eerste try-out georganiseerd bij de opera Agrippina in 2017, en sindsdien proberen we minstens één productie per seizoen te voorzien van audiodescriptie. De gebruikers zitten dan in de zaal met headset en ontvanger, de audiobeschrijver zit achter de schermen en beschrijft live wat er op scène gebeurt. Woorden worden gewikt en gewogen, de timing moet kloppen tot op de milliseconde. Zowel in de uitvoering als in de voorbereiding leveren de audiobeschrijvers een huzarenstukje.

Voorstellingen met audiodescriptie in seizoen 22/23

Satyagraha- opera, ballet
De opera van componist Philip Glass schetst een portret van Mahatma Gandhi. Opera wordt door choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui gecombineerd met dans in een intrigerende voorstelling over ‘de kracht van de waarheid’.

Ontdek Satyagraha

Kruistocht - muziektheater, wereldcreatie, jeugd, geschikt vanaf 10+

Kruistocht wordt een hedendaagse familie-opera, van componist Frederik Neyrinck en regisseur Johan De Smet en is tegelijk een queeste voor kinderrechten. De voorstelling zoomt in op het thema van kinderslavernij en -migratie, maar toont vooral waar kinderen écht recht op hebben: geluk

Ontdek Kruistocht

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Josephine Schreibers via jschreibers@operaballet.be

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons