HAPPY World Opera Day 2023

Europese operaindustrie goed voor 10 miljard euro, ook OBV blijft groeien

do 19 okt 2023

Cijfers world opera day horizontaal 01

In 2022 vertegenwoordigde de Europese operaindustrie een waarde van bijna 10 miljard euro en zagen 13 miljoen mensen een operavoorstelling. Die cijfers maakte koepelorganisatie Opera Europa bekend naar aanleiding van World Opera Day vandaag. Ook OBV kan uitstekende cijfers voorleggen voor 2022.

Happy World opera day Happy World opera day Happy World opera day Happy World opera day Happy World opera day Happy World opera day Happy World opera day Happy World opera day Happy World opera day Happy World opera day Happy World opera day Happy World opera day Happy World opera day Happy World opera day Happy World opera day
Vandaag krijg je 15% korting op Die Fledermaus Vandaag krijg je 15% korting op Die Fledermaus Vandaag krijg je 15% korting op Die Fledermaus Vandaag krijg je 15% korting op Die Fledermaus Vandaag krijg je 15% korting op Die Fledermaus Vandaag krijg je 15% korting op Die Fledermaus Vandaag krijg je 15% korting op Die Fledermaus Vandaag krijg je 15% korting op Die Fledermaus Vandaag krijg je 15% korting op Die Fledermaus Vandaag krijg je 15% korting op Die Fledermaus Vandaag krijg je 15% korting op Die Fledermaus Vandaag krijg je 15% korting op Die Fledermaus Vandaag krijg je 15% korting op Die Fledermaus Vandaag krijg je 15% korting op Die Fledermaus Vandaag krijg je 15% korting op Die Fledermaus

De Europese operasector veert recht na de moeilijke Covid-jaren. Dat blijkt uit een onderzoek van Opera Europa bij haar 234 leden in 44 landen.

In 2022 presenteerden de Europese operahuizen meer dan 20.000 voorstellingen van 3.500 producties en bereikten hiermee een publiek van 13 miljoen mensen, waaronder 2 miljoen jongeren.

De economische impact van de opera sector is dan ook groot. De sector biedt werk aan ongeveer 200.000 mensen, waarvan de helft in vast dienstverband. Veelal gaat het om professionele musici en zangers in orkest en koor maar ook om het werk van gepassioneerde en gespecialiseerde vaklui in de decor- en kostuumateliers.

Opera Europa ziet de toekomst voor het genre rooskleurig in en voorspelt dat de sector de komende jaren nog zal groeien dankzij investeringen in wereldpremières, jonge kunstenaars en nieuwe manieren om een divers publiek te bereiken. (Je vindt het volledige persbericht van Opera Europa in bijlage.)

Maar hoe zit dat in Vlaanderen?

Opera Ballet Vlaanderen mocht in het seizoen 2022-2023 maar liefst 127.616 bezoekers ontvangen en zag de opbrengst met gemiddeld 33 procent groeien tegenover de laatste vijf relevante seizoenen. 9 procent van die bezoekers kwamen uit het buitenland. OBV stelt 450 voltijds equivalenten aan het werk.

Opera Europa maakt de cijfers bekend naar aanleiding van World Opera Day. Deze dag, de verjaardag van componisten George Bizet en Johann Strauss, viert de prestaties en het culturele en maatschappelijke belang van opera. Volgens de organisatie onderstrepen deze cijfers dat belang. Opera Europa noemt het genre dan ook een belangrijke en verbindende hoeksteen in het culturele project dat de Europese Unie ook is.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons