• Opera
  • Synopsis

Het verhaal van Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny

Een valstrikstad waarin genot als enige wet geldt

ma 4 jul 2022

Festival 000254 Ori

Mahagonny vertelt het somber verhaal over een samenleving waarin welvaart wordt verward met welzijn. En hoe snel het fout kan gaan als alle mensen zich achter één doel scharen.

Op een plek in de woestijn stichten drie voortvluchtige criminelen een nieuwe stad: Mahagonny. Het moet een paradijsstad worden, een nieuwe wereld waar niet gewerkt wordt en alleen wordt genoten mits men de nodige cash heeft. Ze willen er goudzoekers, afkomstig van de kust, naartoe lokken en hen in bars en bordelen hun pas vergaarde fortuin laten verspillen.

Het nieuws van Mahagonny verspreidt zich snel en gelukszoekers en oplichters strijken neer. Onder hen zijn er vier houthakkers uit Alaska die met noeste arbeid groot geld hebben verdiend: Jim, Jack, Bill en Joe. De opgang van de stad wordt mogelijk gemaakt door een vaste orde. Maar een leven van louter eten, drinken en liefde bedrijven gaat snel vervelen. Jim Mahoney wil uitbreken en anderen geraken misnoegd.

Een orkaan bedreigt de stad en tijdens een ‘nacht van verschrikkingen’ vindt Jim de ‘wetten van de menselijke gelukzaligheid’ of het idee van een totale anarchie uit. Stelen, verkrachten, doden – alles moet kunnen ‘in het belang van de maatschappij, het welzijn van de stad, de toekomst van de mensheid en de persoonlijke genoegdoening.’

De mannen willen zich ongeremd overgeven aan eten, liefhebben, vechten en drinken.


Op een wonderlijke manier laat de orkaan Mahagonny ongedeerd en nu wordt de door Jim bedachte anarchie in praktijk omgezet. De mannen willen zich ongeremd overgeven aan eten, liefhebben, vechten en drinken. Jack sterft aan vraatzucht terwijl Joe in een unfaire boksmatch knock-out en vervolgens dood wordt geslaan.

Om het verdriet bij Joe’s dood te verdrinken, trakteert Jim alle mannen op whisky tot blijkt dat Jim de rekening niet kan betalen. De uitvinder van de anarchie wordt nu slachtoffer van zijn eigen ideeën. De ongeschreven wet in Mahagonny zegt namelijk dat alles is toegelaten behalve geen geld op zak hebben.

Na een groteske rechtszaak krijgt Jim de doodstraf. Als hij de executie wil uitstellen door te verwijzen naar het feit dat God bestaat, spelen de bewoners van Mahagonny onder leiding van Moses het verhaal van ‘God in Mahagonny’ waarin de Almachtige de inwoners van de stad naar de hel stuurt. Vergeefse moeite, vinden ze, want ze vertoeven er al in!

Na Jims executie wordt de stad getroffen door hongersnood, brand en protestacties. Mahagonny gaat ten onder. ‘We kunnen onszelf niet helpen, noch jou, noch wie dan ook’, is de slotconclusie.

‘We kunnen onszelf niet helpen, noch jou, noch wie dan ook.’


Ontdek Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny

Festival 000253 Ori

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons